Foto: Shutterstock & Mostphotos

Döms till fängelse för terrorbrott

Mirsad Bektasevic från Kungälv, som tidigare dömts för terrorbrott, har nu blivit dömd till ett långt fängelsestraff i Grekland tillsammans med en annan svensk, uppger P4 Göteborg.

Som Kungälvs-Posten tidigare berättat åtalades den då 28-åriga Bektasevic tillsammans med en annan svensk för terrorbrott och olaga vapeninnehav.

Läs mer: 28-åring åtalas för terrorbrott

Männen greps i januari 2016, då 28 och 19 år gamla, vid en busshållplats i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis nära Turkiet. De hade då vapen i olika former, men också militärkläder och pengar i bagaget. Grekiska polisen misstänkte att de var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Enligt P4 Göteborg som varit i kontakt med männens advokat så står det nu klart att de båda männen döms för medlemskap i en terrororganisation och för innehav av krigsmaterial. Männen får 15 års fängelse för brotten. Men advokaten är kritisk till domen.

– Det finns inga som helst belägg för detta, det handlar bara om politik, säger advokaten Athanasia Karagkiozaki till P4 Göteborg.

Hon säger att männen kommer att överklaga domen. Enligt P4 Göteborg har båda männen sagt att de vill tillbaka till Sverige efter rättegången, oavsett utgång.

Mirsad Bektasevic, som är uppvuxen i Kungälv, har redan tidigare avtjänat ett fängelsestraff för terrorbrott. Han var bara 17 år då han i oktober 2005 greps i Sarajevo i Bosnien, i en lägenhet där det hittades 17 kilo sprängmedel, handeldvapen, ett självmordsbälte och rånarluvor. Han dömdes först till 15 år och fyra månaders fängelse för planering av självmordsattentat, men straffet sänktes till åtta år och fyra månader, med hänsyn till hans låga ålder.

I juni 2009 överfördes Bektasevic efter eget önskemål till en svensk anstalt, där han avtjänade de sista två åren av sitt fängelsestraff. Han blev villkorligt frigiven i maj 2011 efter att ha avtjänat två tredjedelar av fängelsetiden.

Kajsa Lind

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar