Djur och mat i Annelies Utters oas

Gården i Tjuvkil där Annelie Utter driver gårdsbutik, kafé och bed and breakfast är nästa anhalt i KP:s Ernst-serie.

Klockan elva ska gästerna ha checkat ut. Många har redan lämnat sina rum när Annelie tar emot KP i trädgården. Hon stödjer sig på kryckor; hon har nyss fått ett nytt knä, i stål.

– Precis innan du kom satt mina nattgäster och åt frukost här. Jag har haft fullbokat i natt, 13 till 14 gäster. De sitter här och äter och där badar ankorna, säger Anneli och pekar på det lilla badet, där vatten strilar ur en slang.

Hon visar runt i trädgården och börjar med de prunkande odlingarna med morötter, potatis och sallad. Vidare till en inhägnad som skyddar hennes höns och ankor från räven om natten. Där finns flera boningar. På en egen hylla ruvar hönan Elsa på tre dagar gamla ägg.

– De ska ha singelrum, annars kommer andra och ska lägga ägg. Elsa, du har varit ute, men kan du tänka dig en promenad till? säger Annelie.

Hon lyfter upp hönan som flaxar i händerna. Snart springer Elsa vaggande fram i trädgården.

Finare andra år

I år är verksamheten inte som andra år. Det är inte lika fint i trädgården som det brukar vara, säger Annelie, eftersom det nya knäet ger henne begränsad rörlighet.

– Så i år har jag inte annonserat eller gjort så mycket väsen av mig. Men folk trivs här, säger hon.

Annelie berättar om nattgästen från Tyskland som fick en överraskning på morgonen.

– Han hade ett litet rum på gaveln och lämnade dörren öppen när han åt frukost. När han kom tillbaka låg en höna i sängen, som hade lagt ett ägg. Hon värpte. Det har aldrig hänt förut. Det tyckte han var jätteroligt.

Annelie är, liksom Ernst, en mångsysslare: I trädgården finns till exempel också ett rökeri, där hon röker lax och räkor. Men verksamheten i Tjuvkil är bara öppen på sommaren. I huvudsak är Annelie en researrangör och guide, som nio månader om året är på resande fot. Då tar hon foton som hon sedan ställer ut på gården.

Kycklingar på vift

– Här är ett tokigt rum som jag kallar för fågelholken, säger hon i förbifarten, på vandringen genom trädgården.

Hon pekar upp på ingången, ett fönster, som man når genom att klättra upp för en trappa. Runt hörnet finns en gård, med fler små rum för höns.

– Nä, men jösses, en kyckling har hoppat ut. Amanda du får hjälpa mig här, säger Annelie.

Och Amanda, en av de anställda, räddar det som visar sig vara två kycklingar på vift. Därefter avslutas intervjun i en hammock.

När jag ringde och frågade om du ville vara med i reportaget sa du ”oj vilken ära”. Vad tänker du om Ernst?

– Ernst gillar jag. Jag tycker, precis som han, om det här med trädgård, pyssel och inredning och hitta sin egen stil. Jag önskar att jag var ännu mer händig, men man kan ju ha idéer och anlita snickare, säger Annelie.

Sedan vill Annelie berätta mer och visa fler rum, men KP måste vidare.

– Kom gärna tillbaka, säger Annelie.

Samtidigt börjar kafé- lunchgäster dyka upp.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se