– Jag hoppas jag ska leverera. Det är aldrig roligt att gå in i något när man har väldigt höga förväntningar på sig. Men jag har bestämt mig för att inte bli stressad, säger Tommy, som upplever att han har höga förväntningar på sig, efter det stora genomslaget och den positiva responsen, han fick efter sitt sommarprat. Foto: Privat

”Det känns grymt – vilken utmaning”

Tommy Ivarsson är utvald till att vara värd i Vinter i P1. På torsdagen medverkar han i Sveriges Radios sändning då vintervärdarna presenterades.

Tommy Ivarsson är den första av lyssnarnas valda sommarvärdar som nu också blivit framröstad till att vinterprata.

– Det känns ju grymt, men vilken utmaning, säger Tommy när KP pratar med honom på tisdagen.

Dagen efter åker han till Stockholm för att spela in sitt program. Manuset är i händerna på producenten Ola Hemström.

– Han sitter just nu och kliar sitt hår, för jag har återigen lyckats producera ett manus som är på tok för långt. Ett helt avsnitt ska bort. Men jag har en väldigt duktig producent, säger Tommy.

Historien är berättad. Vad ska du prata om nu?

– Egentligen är det en förlängning av sommarpratet. Jag fortsätter där det slutade. Jag kommer prata om hur det är att ta sig vidare och orka leva i nuet. Och jag kommer berätta lite om vad jag ser i samhället i stort.

Bland annat om vad som händer när en människa börjar jobba med saker utanför den egna vinningen, säger Tommy. Insikter han fått i arbetet med Jontefonden.

– Vad händer när man gör gott för andra, som behöver det mer än en själv? Vi möter det jättemycket i arbetet med Jontefonden, att det finns ett stort behov därute, att få vara med och göra skillnad.

Jontegalan som nyligen hölls på Clarion Post hotel samlade in 1,6 miljoner kronor.

– Det är en som en våg som bara rullar ut. Att vara med och skapa det, utifrån situationen vi har haft, både innan och efter att Jonathan gick bort. Jag är stolt över att vi, en liten familj från Kungälv, kan skapa en rörelse som lyfter en viktig fråga som organdonation – och få in så mycket pengar som gör skillnad för många familjer.

Några månader har gått sedan sommarpratet. Vad fick du för reaktioner på det?

– Otroligt många. Väldigt många män har skrivit och säger att de har lyssnat på mitt program.

De flesta hade inte haft samma erfarenhet som Tommy – men programmet blev en tankeställare. Breven, merparten var mejl, kunde handla om att man tar saker och ting för givet, säger Tommy.

– Att man inte är så närvarande som man önskar, eller irriterar sig över saker som man inte borde. Väldigt vardagliga ting. Det har fått många att ta fram saker man inte har orkat tänka på. Sådant man har gråtit över när man har lyssnat på programmet.

Att så många berättade att de gråtit när de hörde hans sommarprat, var jobbigt till en början för Tommy.

– Jag tänkte: Det var ju tråkigt, att få så många att gråta en solig sommardag. Samtidigt kom jag på att det kanske är så att vi behövde gråta.

– Vi kanske behövde lyfta på de här locken och locka fram de här minnena, som behöver se dagens ljus ibland. För att också ta vara på det man har.

Nu skriver du på en bok. Vad är planerna i ett lite längre perspektiv?

– Jag är glad att jag kommit till en punkt där jag tar saker som de kommer. Det kommer att hända en massa saker givetvis, både i kölvattnet av vinterprogrammet och boken. Vad det är vet jag faktiskt inte. Jag försöker att inte tänka så långt. Det blir bara jobbigt, säger Tommy Ivarsson.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Vinter i P1

Vad: Radiolyssnarna har, bland tidigare års sommarpratare, önskat värdar till att göra nya vinterprogram.

När: Vinterprogrammen sänds med start 25/12. Tommy Ivarsson är sist ut – hans vinterprat sänds på nyårsdagen: 1/1 2018, kl 13.

Relaterade artiklar
Fler artiklar