Julmarknaden på Tofta herrgård, 2016. Arkivbild

”Det har blivit en tradition för många”

På lördag hålls årets första julmarknad på Tofta Herrgård – och Tofta teaters föreställning En förtrollad jul har premiär.

– Nu är det 24:e året i rad, om jag inte räknar fel, vi har julmarknad. Mycket mat blir det och klassiskt hantverk och handslöjd förstås, säger Linda Karlander, som tillsammans med sambon Jonas driver julmarknaden och jordbruket på Tofta.

Ungefär 40 utställare deltar. Det blir försäljning av till exempel stickade vantar, fårskinnsprodukter, keramik, smycken och ost och viltkött. Kaféet i Magasinet är öppet och serverar hembakat och hemlagade soppor. 

– Sedan har vi öppen ladugård; man får hälsa på korna och fåren, och vi har ponnyridning mellan kl 12 och 15.

På lördagen har också Teater Tofta premiär för familjeföreställningen En förtrollad jul. I år spelas den i ett militärtält, från 1920-talet, som lånats av Kärna scoutkår. Främsta orsaken till det är att smedjan, som tidigare använts, var så kall.

– Tältet blir lättare att värma upp. Det blir bättre för skådespelarna.

– Sedan hade Susanna Helldén (producent och skådespelar på teatern) också en dröm om att barnen skulle komma in i ett ”cirkustält”, att det är lite mörk och så öppnar det upp. Det kommer bli en häftigare upplevelse.

På söndagen kommer Kungälvs glada damkör, 10-12 damer, som sjunger julmusik.

Är det något annat, utöver teatertältet, som är nytt för i år?

– Det är fler utställare ute. Lerdalens grödor kommer till exempel. De gör havrekärvar och dörrkransar, de har inte varit med innan. De gör väldigt vackra saker.

Hur förbereder ni er?

– Jag har gjort det här förr ganska många gånger. Men det är alltid i sista minuten man ska få ihop allt och jul-dekorera; få hem alla granar, baka det sista och röja i stallet. Samtidigt har vi fullt upp med djuren som vi precis tagit in och en del ska på slakt. Så det är fullt upp. Men vi är i fas.

Hur många besökare väntar ni er?

– Ungefär tre tusen, det är vad vi bedömde kom förra året, totalt. Sedan är det förstås väderberoende. Men förra året hade vi bohuslänskt regn alla helger. Det kom ändå jättemycket folk, det mesta är ju inomhus, i Magasinet.

Vad ser du mest fram emot?

– Julkänslorna och när alla börjar komma i allén, och stämningen som blir. Den blir speciell med alla människor som blandas. Sedan är det lite värmande i hjärtat när man träffar människor som säger ”nu är det tjugonde året jag är här”. De kommer med hela familjen.

– Det har blivit en tradition för många – för oss också. Så det är roligt, säger Linda Karlander.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Julmarknad på Tofa

Var: Tofta Herrgård

När: 2-3, 9-10 och 16-17 december

Tid: Klockan 11-17

Relaterade artiklar
Fler artiklar