”Det är supermysigt – bara snön saknas”

Idag öppnade Mariebergs gård den nya butiken och hade samtidigt premiär för sin julmarknad. Och för barnen fanns både hoppborg, ponnyridning och möjligheten att sitta i grävskopan.

Människor strömmar till Mariebergs gård på lördagen när KP kommer klockan elva.

– Det är över förväntan. Vi hoppades på ett par hundra besökare, det verkar bli fler. Över 200 bilar har kommit nu första timman. Det är roligt, säger Emil Karmark.

Han står utanför den nya gårdsbutiken, bredvid sin far Ulf Karmark, som äger gården. En dag ska Emil ta över, ”om han vill”, säger Ulf.

Inne i butiken köar människor för att handla kött. Ett sorl av röster fyller rummet och ljudnivån är förvånansvärt hög. Det ligger år av planering bakom butiken som de sedan också har byggt själva. Emil är nöjd:

– Det känns underbart att den är öppen nu. Här kan man köpa lamm- och nötkött från gården och så lite andra produkter från lokala gårdar, säger han.

Varför ska man köpa närproducerat här?

– Dels för att man ska gynna lokala gårdar och vi har hela kedjan med oss. Vi har djurmärkta varor, man ser precis vilket djur köttet kommer ifrån.

Emil säger att planen är att butiken i framtiden ska bli delikatessbutik.

– Så vi kan skära upp kött efter kundernas behov, det är tanken. Och även utöka med fler produkter från gården och lokala gårdar, efter hand.

Tradition

I det stora ridhuset går människor mellan borden, där det bland annat säljs honung, julgranar, stearinljus och silversmycken. Marie Jungegård, är en av alla besökare:

– Det är ju tradition med julmarknad. Vi har nyss kommit hit, men det ser väldigt mysigt ut över allt. Och så är det trevligt med gårdsbutik också. Dit ska vi gå snart, säger Marie, som är från Rävlanda, och är här med sina barnbarn.

Annelie Lövgren, från Kareby, strosar också mellan borden. Hon har köpt nötfärs.

– Det är väl trevligt att de startar gårdsbutik tycker jag. Jag har köpt kött av dem innan och tycker det är väldigt fint, säger hon.

Roligt att rida

För barn finns aktiviteter som ponnyridning och en hoppborg. Julia och hennes mamma Johanna Pollnow, från Nödinge, sitter på en fyrhjuling ute på gården.

– Det är roligt att sitta på den här, det är spännande. Och det var jätteroligt att rida, säger Julia.

Hennes mamma Johanna håller med:

– Det här är en jättehärlig familjeaktivitet. Att barnen får komma och prova att rida och att de får prova alla maskiner. Det är supermysigt här. Bara snön som saknas. Eller hur?

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar