De tävlar i att minska sitt sopberg

Hur mycket kan man egentligen minska sitt hushållsavfall? Under ett år ska familjen Andrén Agerling i Kärna lära sig allt om att leva hållbart och delta i tävlingen Minimeringsmästarna.

– Jag tror att vi har god chans att bli minimeringsmästare, säger Marie Andrén.

I oktober flyttade Marie, Eric och sonen Mathias in i sitt nya hus på Skårsäng i Kärna. Inredning pågår och Marie som älskar att loppisar har redan gjort många fynd till det nya hemmet.

– Vi försöker redan leva så hållbart som möjligt och jag älskar att köpa second hand, ju mer i samhället som kan återanvändas desto bättre för miljön, säger Marie som är hemma med sonen Mathias som har studiedag.

Marie läste om projektet Minimeringsmästarna på Kungälvs kommuns hemsida och anmälde familjens intresse. De blev uttagna som en av fem familjer i Kungälv som i ett år ska tävla i att minska sitt hushållsavfall så mycket det bara går och lära sig leva hållbart.

I söndags hölls den första informationsträffen och nu är minimeringsprocessen igång. Under året ska familjerna väga sitt avfall, både matavfall och övrigt för att se hur mycket det minskar, se till att textil, kemikalier och elektronik går till återvinning, försöka minska sin konsumtion och dessutom vara ambassadörer och sprida sin kunskap till grannar och vänner. Som stöd och inspiration arrangeras sex träffar under året, där deltagarna får tips och råd och kan dela med sig av sina erfarenheter.

– Det är var och ens ansvar att spara på jordens resurser och det är dags att alla vaknar upp ochg tar det ansvaret. Det är inte jobbigt och man mår känslomässigt bättre när man vet att man gör det man kan för att bidra till ett hållbart samhälle.

Familjen har redan utvecklat sin strategi och skapat rutin kring återvinning.

-Vi slänger allt och sorterar direkt på återvinningen. Tar man tar med sig det man har varje gång man ändå ska iväg så blir det inte jobbigt. Det finns ju en återvinningscentral i Kärna och tre stationer i Ytterby. Sedan tänker vi oss för noga när vi köper mat så att vi inte behöver slänga något. Om man sparar rester från middagarna så kan man ha en ”restmiddag” i veckan. Det är ju inte hela världen om familjen äter olika saker till middag ibland så att man gör slut på det som blivit över.

I tävlingen ingår också olika utmaningar, till exempel en månads köpstopp, delta i klädbytardagar och hitta nya sätt att ta tillvara sina matrester.

– Vi är ju en liten familj, så det blir väldigt lite avfall om man är noggrann, och köpstopp för kläder borde inte bli något problem, vi har ju garderoberna fulla redan. Man måste ju inte ha ett par nya vårskor bara för att det är roligt att handla, säger Marie Andrén.

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Fakta: Minimeringsmästarna

Bakom Minimeringsmästarna 2017 står Ale kommun, Borås Energi och Miljö, Bostadsbolaget, Härryda kommun, Kungsbacka kommun, Kungälvs kommun, Lerums kommun, Marks kommun och Svenljunga kommun. Arbetet koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) med stöd från Västra Götalandsregionen. Projektet är en del av det långsiktiga projektet ”Räkna till 10” som utgår från den regionala avfallsplanen A2020.