Dansen ger Gunilla ny styrka

– De ställer upp något alldeles fantastiskt, deras ord och värme betyder allt för mig just nu.

Det har gått åtta månader sedan Gunilla Lahti upptäckte en knöl i ena bröstet. Knölen visade sig vara en aggressiv typ av bröstcancer.

– Jag upptäckte knölen av en slump under en resa till Gran Canaria och fick panik förstås. Jag brukar inte känna igenom brösten, men det var tur att jag gjorde det just då, säger Gunilla när vi träffas i Zumbasalen på andra våningen i Harestads gamla skola. Det är mörkt och kallt och tunga snöflingor faller utanför fönstren. Gunilla berättar om sin sjukdom i väntan på resten av zumbagänget och passet som börjar klockan 19.

Gunilla opererades i maj och sedan följde flera månader av behandlingar med olika cellgift. Om någon vecka påbörjas nästa fas i behandlingen, strålning vid sexton tillfällen fram till jul.

– Det har varit tufft och cellgifterna tar ner en både psykiskt och fysiskt. Jag har inte varit illamående, men ett tag i somras var jag så trött att jag bara rasade ihop under en promenad och kunde inte stå på benen. Men i stort sett har det gått bra och nu känner jag mig pigg. Jag har jobbat hela tiden och det känns också bra. Jag får jobba så mycket jag vill och orkar med.

Använder inte peruk

Gunillas hår precis börjat växa ut efter cellgiftsbehandlingen och huvudet är täckt av små ljusa fjun. Innan hon blev sjuk hade hon långt ljust hår som hon fick ha kvar länge innan det började falla av, men till slut blev det så tunt att hon rakade av det.

– I början när folk tittade så var det jobbigt, men sen tänkte jag, äsch det är ju så här jag ser ut, och sträckte på mig lite extra istället. Perukerna har jag inte använt alls, de får barnbarnen leka med. Däremot har jag helst mössa, det blir kallt om huvudet annars.

Med undantag av några tuffa veckor under sommaren har Gunilla varit med och dansat Zumba varje måndag och torsdag kväll ända sedan cancerbeskedet.

– Dansen har varit min räddning och det är en sån glädje att få komma hit och träffa zumbagänget. Tjejerna har hjälpt mig så mycket, liksom mina två söner och deras familjer, säger Gunilla som inte riktigt finner orden när hon ska uttrycka sin tacksamhet inför vännen och zumbaintruktören Carina Olsson.

Tredje helgen i oktober deltog Carina Olsson, Gunilla Lahti och ytterligare några i gruppen i Party in Pink, ett stort zumbaevent som hålls över hela världen till förmån för cancerforskningen. Gunilla Lahti var hedersgäst bland de 200 zumbadansarna och dansade på scen ihop med Paula Mendez, en av Sveriges mest kända instruktörer.

– Det var så roligt och jag kände så mycket värme och stöd, säger Gunilla som tillsammans med Carina Olsson har stora planer framöver.

Reser till Miami

I slutet på april reser de till Miami och därifrån avgår en fem dagar lång zumbakryssning med 3 400 dansentusiaster ombord. Resan går till Bahamas och Cozumel i Mexico, innan farttyget vänder åter till Miami.

– Jag ser så oerhört mycket fram emot den resan och jag hoppas må så bra att jag orkar dansa massor, säger Gunilla.

Anna Hedlund