Dansbandets hjärtstartare räddade livet på man

Kungälvsbandet Framed är hjältar idag.

Tack vare deras hjärtstartare kunde en man räddas till livet vid en dans i Umeå i lördags.

Anders Inberg är kapellmästare och sångare i Kungälvsbandet Framed.

– Efter det som hände i helgen känns hjärtstartaren som en medlem i bandet. Nu kommer den alltid att vara med, säger han och berättar om dramatiken som var nära att kosta en man i 65-70-årsåldern livet under en dans på Täfteålogen i Umeå.

– Vi hade åkt från Kungälv, en liten nätt resa på 100 mil. Det handlade om en vanlig logdans och vi började spela vid 21-tiden. En halvtimme senare kom en av gästerna fram till oss och berättade att en man hade ramlat ihop.

Vid mannen satt två kvinnor och gjorde hjärt- och lungräddning. Samtidigt försökte man se om det fanns någon sjukvårdskunnig på plats.

– Eftersom det inte fanns någon hjärtstartare, något jag kan tycka är lite konstigt så här i efterhand, sprang jag iväg och hämtade vår. Vi köpte den för tre år sedan men det här var första skarpa läget, berättar Anders Inberg.

Tack vare bandets hjärtstartare hade mannen hjärtrytm och puls när ambulansen kom efter drygt 10 minuter.

– Via sociala medier fick jag igår höra att han mår bra och det känns fantastiskt skönt, säger Anders Inberg.

Utgången blev inte lika lycklig för tre år sedan, när Framed spelade på en kryssningsbåt och en kvinna föll ihop. Hjärtstartaren befann sig på annan plats på båten och kvinnans liv gick inte att rädda.

– Det var då vi i bandet beslutade oss för att köpa in en egen hjärtstartare. Det första jag gjorde när jag vaknade på söndagsmorgonen var att se till att den är redo att användas igen. Vi spelar på Liseberg nu på torsdag. Även om det finns gott om sjukvårdspersonal där vill jag ändå känna att hjärtstartaren är fit for fight, säger Anders Inberg.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar