I höst läggs driften av serveringen på Kotten ut på entreprenad. Arkivfoto

Daglig verksamhet på väg ut från Kotten

Serveringen på Kottens motionscentral kommer framöver att drivas av annan aktör än kommunens Daglig verksamhet.

– Men det här har ingenting med sommarens insändardebatt i KP att göra, betonar fritidschef Håkan Karlsson.

Insändarna han syftar på har bland annat handlat om ett alltför magert matutbud i kaféet. Något andra insändarskribenter har tillbakavisat kritiken med motiveringen att Kotten inte är en restaurang i den bemärkelsen, utan är till för personer med funktionsnedsättning, med rätt till daglig verksamhet enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

När de här ungdomarna och vuxna kommer tillbaka från semestern om några veckor kommer de att informeras om förändringen som är på gång framöver.

– Arbetslivscentrum har gjort bedömningen att man behöver lämna Kotten. Det fanns tidigare en vision om att ALC skulle driva Kotten sju dagar i veckan, men det har inte varit praktiskt genomförbart, säger Håkan Karlsson.

När sker förändringen?

– Exakt datum är inte bestämt ännu. Det hela hänger på att vi ska ha en annan lösning på plats. Vi håller på att dra igång en upphandling där vi också ska ta social hänsyn. Är det praktiskt möjligt skulle jag vilja att en del brukare blir kvar, säger Håkan Karlsson.

I samband med förändringen vill han ta ”…fem minuter och fundera över vilken inriktning Kotten ska ha framöver.”

– Det här är en riktig pärla och oas och vi vill göra den till en given plats att besöka. Vi har från och med nu infört öppet dygnet runt för alla med årskort. Med hjälp av en tagg får de tillgång till dusch och bastu utanför ordinarie öppettider, säger Håkan Karlsson.

Kan besökarna förvänta sig en fylligare meny framöver?

– Vi tittar på vad vi ska ställa för krav, säger Håkan Karlsson.

Johan Holmberg (S) är ordförande i bildningsutskottet.

– Ungdomarna inom Daglig verksamhet har gjort ett fantastiskt jobb, men det har kanske varit lite övermäktigt med tanke på förutsättningarna, säger han.

Jim Zetterman är enhetschef Daglig verksamhet LSS, sociala resurser.

– Att Daglig verksamhet träder ur som ansvarig har diskuterats sedan årsskiftet. Våra brukare kommer att ha fortsatt sysselsättning i Kungälvs kommun och diskussioner förs med sektor Fritid om en fortsättning på Kotten, säger Jim Zetterman.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Relaterade artiklar
Fler artiklar