Christine utförsäkras – efter att ha vårdat covidpatienter

I våras blev undersköterskan Christine Udding svårt sjuk i covid-19 när hon jobbade på epidemiavdelningen på Kungälvs sjukhus.

Trots att vägen tillbaka till heltid är lång, väljer Försäkringskassan att utförsäkra henne inom kort.

– Man blir bara förbluffad och stum, säger Christine.

Christine Udding går ut med sin historia eftersom hon närmast känner en moralisk plikt att säga ifrån och visa på det absurda i Försäkringskassans agerande.

– Kanske kan det här sätta en boll i rullning. Det finns så många andra som hamnar i den här sitsen och som får det tufft ekonomiskt. Tänk bara en ensamstående med barn, säger Christine Udding när vi ses utanför Kungälvs sjukhus, där hon just nu jobbar 50 procent på medicinmottagningen.

Ledsen och frustrerad

Från slutet av april till sista augusti var hon sjukskriven på heltid.

– Jag har precis gått upp i halvtid. Planen var att kunna börja arbeta 75 procent efter årsskiftet och därefter vara tillbaka på heltid igen.

I fredags, strax innan hon skulle ta sig till jobbet, ringde en handläggare på Försäkringskassan och berättade att Christine blir utförsäkrad inom kort.

– Jag blev helt tyst, visste först inte vad jag skulle säga. Vet att jag tänkte att det här är Försäkringskassan i ett nötskal. Här kämpar jag och så fäller de mig. Klart att man blir både ledsen och frustrerad, säger Christine och berättar att hennes kolleger gick i taket när de fick höra om beslutet.

Stor hjärntrötthet

– De stöttar mig och är helt fantastiska och mitt arbete har anpassats så att jag i lugn och ro ska kunna komma tillbaka till heltid igen. Men det tar tid, eftersom sjukdomen har resulterat i en stor hjärntrötthet.

Christines känsla är att man bara inte får göra så här mot människor, som med alla medel kämpar för att tillfriskna efter en svår covidsjukdom.

– Jag har kopplat in facket så får vi se hur långt vi drar det. Kanske blir det rättsliga åtgärder, säger hon.

LÄS MER: Christines utförsäkring blir fall för regeringen

Innan covidsjukdomen var Christine en kvinna full av fart och liv, och när epidemiavdelningen öppnade på Kungälvs sjukhus i våras, var det självklart för henne att gå in och hjälpa till.

– Jag var frisk och stark och kände att det här kommer att gå hur bra som helst.

Fick allvarligt förlopp

Efter några veckors vård av covidsjuka patienter drabbades hon plötsligt av feber, och sjukdomen fick ett snabbt och allvarligt förlopp, med 11 dagars inläggning på epidemiavdelningen.

– Jag har inga riktiga minnen från när det var som värst. Allt som allt hade jag 21 olika symtom- mina lungor var angripna, levern sjuk, jag hade kliande utslag över hela kroppen, det gjorde fruktansvärt ont i ögonen och i kroppen, jag tappade halva håret och upplevde att både smak och doft förstärktes, vilket var vidrigt. Av någon anledning som vi inte känner till blev jag väldigt hårt drabbad, säger Christine och beskriver sjukdomen ”som en rejäl käftsmäll”.

– 1 september började jag jobba på 25 procent. Lungorna ser äntligen bra ut igen, men det är en otroligt seg väg tillbaka, konstaterar hon.

Katarina Berg

0303-20 68 28