Chefsveterinär Gustaf Svensson (Foto: Cornelia Schmidt) på Blå Stjärnans djursjukhus.

Chefsveterinären: ”Var uppmärksam”

Det händer inte så ofta att hundar förgiftas men chefsveterinären Gustaf Svensson uppmanar hundägare att vara uppmärksamma på misstänkt utlagd mat.

I måndags fick American staffordshire terriern Floyd åka till Blå Sjärnans djursjukhus efter att fått i sig kött som misstänks ha varit förgiftat med glykol.

På Blå Stjärnan kan man inte bekräfta att Floyd fått i sig glykol, som bland annat brukar användas i kylarvätska till bilar.

– Om det varit glykol i det här köttet så har det inte varit en så stor mängd att hunden tagit upp detta, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på djursjukuset.

Men enligt honom har det ingen betydelse om hunden är sjuk eller inte. Den får kräkmedel ändå för säkerhets skull.

– Vi har inte gjort någon ytterligare analys av det så i det här fallet vet vi inte. Men det är ingen tvekan om att det har funnits fall, bland annat i Mölndalstrakten, och då har det legat ute i rastgårdar.

Läs mer: Floyd åt kött på gatan – fick åka till djursjukhuset

Gustaf Svensson säger att hundägare ska vara uppmärksamma. Och då om de ser kött eller annan mat som är utlagd där det inte ska vara. Om hunden ändå fått i sig något av det så ska man skyndsamt uppsöka veterinär så att hunden får det uppkräkt.

Vad händer om en hund får i sig glykol?

– Då bryts den ner till en metabolit som är giftig. Det vi gör då är att vi ger dem alkohol som blockerar så att glykolen inte kan brytas ner till en giftig substans. Detta får sedan kissas ut. Bryts glykolet ner till levern är det farligt. Och det handlar om timmar, ju tidigare man kommer in desto bättre. Kommer man in dagen efter är ofta skadan skedd, säger Gustaf Svensson.

Hur vanligt är det att det kommer in hundar som blivit förgiftade?

– Konstaterade fall har kommit i skov, att det kommer in ett par tre fall under en vinter.

Vad ska man tänka på om ens hund fått i sig någon man misstänker är förgiftat?

– Man ska höra av sig till djursjukhuset. Man ska vara lite försiktig för hundar äter lite vad som helst. Men om man ser att hunden äter av något som ser ut att vara misstänkt utlagt så ska man söka vård.

Vilka symptom är typiska vid glykolförgiftning?

– I det här fallet är det oklart, man hade inte fått i sig så mycket glykol. I det akuta läget, om man utvecklat njurskada, så är det njursvikt, hunden blir allmänpåverkad, trött, slö och hängig.

– Om njurskadan är kraftig, kan vi inte göra något. I vissa fall går det att behandla med dialys i den akuta fasen, och då kan det vara så att njuren har en viss förmåga att reparera sig själv. Men annars måste man avliva hunden.

Gustaf Svensson vill påpeka att det är farligt för djur att få i sig glykol men att det händer sällan.

– Det är viktig att påpeka så att folk inte blir onödigt oroliga. Men man ska vara uppmärksam på utlagt kött i rastgårdar eller där hundar vistas.

Karina Hansson

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar