Bygget Båtellet kan snart dra i gång

Kommunen har nu släppt en detaljplan för Båtellet och kurbadhuset på Marstrand. Går planförslaget igenom kan bygget påbörjas redan i år.

– Vi får se om det blir någon överklagan, annars rullar det på, säger Claes-Göran Nilsson.

I december 2011 stod han som köpare av Båtellet på Marstrand tillsammans med Anders Hedin. 2013 beslutades det att en planansökan och detaljplan kunde upprättas. Först nu, fem år senare, finns detaljplanen för allmän beskådning i stadshuset och på Marstrands bibliotek.

– Det är lång tid, men det är så det är. Vi har haft bra dialog med kommunen hela vägen. Jag tycker det har blivit bra till slut, säger Claes-Göran Nilsson.

Enligt detaljplanen ska nuvarande Båtellet bevaras helt. Det ska renoveras och fortsatt ha sitt ursprungliga utseende utåt. Det ska dock byggas om till ett hotell med cirka 50 rum. På baksidan ska ett vandrarhem byggas med 200 bäddar. Societetshuset får 16 hotellrum.

– Det är kulturbevarat så där gör vi inga förändringar interiört. Vi ska bygga balkonger och bygga ut sidotak. Det blir en restaurang och hotell motsvarande vad det är idag, säger Claes-Göran Nilsson.

Det sista steget i detaljplanen och byggprocessen är kurbadet, som ska ligga vid det gamla kallbadhuset. Där vill man satsa på förebyggande friskhälsovård.

– Det ska vara mer medicinsk inriktning och det traditionella att man badar i saltvatten och får tång- och lerbehandlingar.

Fram till den 19 februari har man chans att lämna synpunkter på planförslaget. Om ingen överklagar hoppas Claes-Göran Nilsson att projektet kan stå färdigt någon gång 2019-2020.

– Det finns alltid de som har synpunkter. Men jag tycker vi har haft en relativt bra dialog med de boende under projektets gång. Vid överklagan kan det bli en förskjutning på ett halvår.

Societetshuset har dock fått en liten smygstartsrenovering eftersom det, enligt Claes-Göran Nilsson, redan fanns ett bygglov.

– Vi har börjat gå igenom huset, kan man säga. Men även om resten av projektet kan börja byggas under 2017 så är det inga stora delar vi gör då. Det är möjligt att planen kan antas i början av sommaren. När det är gjort börjar vi bygga.

Frida Ekborg