Handlarna i Kungälv ser kundunderlaget minska. Arkivfoto.

”Butikerna i Kungälv blöder”

Kundunderlaget minskar för butikerna i centrum och flera handlare vittnar om sjunkande intäkter.

– Kunderna flyr när det är byggkaos i stan, säger Maria Funde på Centrumbelysning.

Kungälv byggs om, gator stängs av och köer och trafikkaos leder till att människor undviker Kungälv när de ska handla, tror Maria Funde, ägare till centrumbelysning på Uddevallavägen.

”Nu tar jag bladet från munnen, sväljer min stolthet o vill berätta att under tiden blöder butikerna i Kungälv till döds”, skriver Maria i ett inlägg på Facebook som fick fart i tisdags som i går hade delats över 160 gånger.

– Vår familj har haft butiken i fyrtio år och har aldrig varit med om något liknande. Kunderna hittar inte in i centrum längre, det är avstängt för trafik åt alla håll. Butiker på Utmarksvägen, Vita Fläcken och på Ytterbyvägen och Västra gatan har samma bekymmer, säger Maria Funde.

I inlägget vädjar hon till Kungälvsbor och andra att handla lokalt för att stötta handeln. Hon skriver att flera butiksägare, liksom hon själv, sett intäkterna minska under året och att nedgången bland dem hon pratat med ligger på i snitt 20 procent, jämfört med förra året.

– Det behövs insatser för att få tillbaka folk till centrum. Fri parkering till exempel, vi konkurrerar med Bäckebol och och Ale Torg där det är gratis. Även på Stenungs Torg är det gratis i tre timmar.

Tillfällig hyresrabatt

En åtgärd som skulle underlätta för centrumhandeln medan Kungälv byggs om är tillfälliga hyresrabatter, anser Maria Funde.

– Tänk om fastighetsägarna kunde sänka hyrorna lite så att folk vågade satsa i centrum. Höga hyror och färre kunder går inte ihop och fastighetsägarna tjänar inga pengar alls om lokalerna står tomma.

Bilden av att kunderna blivit färre delas av flera handlare i centrum. Linn Hedin är butikschef för Ebbas Blomsterhandel på Västra gatan.

– Det minskar hela tiden, det är nog alla överens om, även om det känns tråkigt att säga det så är vårt centrum på väg att dö ut.

Likadant på andra orter

En av handlarna på Ytterbyvägen ger en liknande bild:

– Vi tappade spontankunderna när gatan stängdes av, folk orkar inte ta sig in i centrum och små butiker klarar sig inte länge när kunderna försvinner. Vi har inga extra pengar att plocka fram och en liten krets av stamkunder räcker inte.

Ombyggnationer och stängda gator är en orsak, men en annan handlare på Västra gatan, som också vill vara anonym, menar att det inte bara är Kungälv som ser vikande kundunderlag.

Tyck till: Hur ska handlarna i Kungälv överleva?

– Det är mindre folk på stan i Kungälv rent allmänt, men inte katastrofalt, dessutom hör jag att det är likadant på andra håll, till och med i stora städer som Göteborg och Stockholm. Kanske beror det på ändrade köpvanor, men jag tror att Kungälvs centrum överlever. Nu går vi mot en mysigare tid med julskyltning och mycket belysning i stan, så vi får hoppas att folk väljer att handla i Kungälv.

Läs mer: Centrumledaren: ”Många handlare har det tufft”

Anna Hedlund

anna.hedlund@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar