Bussresa i kommunen

Lördagen den 11 maj gjordes en medlemsresa med buss i Kungälvs kommun. Intresset för resan var mycket stort, 48 medlemmar åkte med och 12 personer fick tyvärr inte plats denna gång. Kanske blir det en repris senare under året.

Vi besökte först Kastellegården och Sankt Halvards kyrkoruin. Här berättade Kenneth Gustafson om händelser som inträffat på dessa historiska platser . Efter att ha druckit förmiddagskaffe med macka gjordes ett besök i Birgitta Arkenbacks ateljé i Glöskär. Birgitta berättade om gårdens historia och visade delar av sitt historiska måleri.

Därefter var det dags för besök i Tofta. Kenneth berättade gårdens historia och om det stora invallningsprojekt som genomförts här. Sedan var det dags att inta en välsmakande två-rätters måltid i de vackra salarna i herrgården.

På väg till Tjuvkil intog Göran Kristensson guidestolen för att berätta om tidiga besökare till Tjuvkil och Marstrand. Därefter bar det av till Ödsmåls by, Solberga och Kode.

Anders Johansson mötte upp vid kommunens vindkraftverk och vi fick höra om vindkraftverkets betydelse för energiproduktionen i landet och i kommunen.

Via Ingetorp och Kareby for vi via Prästvägen till Diseröd och nere vid Göta älv passerades kommunens nya vattenverk och den mäktiga grusavlagringen vid Dösebacka. Tidigare hade man grustäkt här och 1931 hittades fossilfynd av mammut och myskoxe! Det som gjort Dösebacka särskilt intressant är inslagen av vindslipade block och stenar. Idag kan vi se några av stenarna vid Strand-promenaden i Kungälv. Dagens sista besök gjordes i Mariebergs gårdsbutik där Ulf Karmark tog emot. Han berättade om butiken och gårdsslakteriet.

Resenärerna var mycket nöjda med resan och tackade busschauffören Sture från Jörlanda buss och alla guider som medverkat under dagen.

Nästa utflykt blir till Halden och Fredrikstens fästning söndagen den 15 september. Intresset är stort och det gäller att anmäla sig redan nu!

Lars-Olof Olsson