Arkivbild

Blodcentralen ser gärna fler besök

I sommar har det kommit rapporter från olika håll i Sverige om brist på blodgivare, vilket inte är unikt för årstiden. Även i Kungälv märks det av.

– Vi har ett lager men ett ganska lågt lager så vi ser samma fenomen som i övriga Sverige, säger Hanna Frost, vårdenhetschef på laboratoriemedicin på Kungälvs sjukhus.

Sommaren påverkar blodcentralen på så vis att blodgivarna helt enkelt är bortresta på semester. Och om de är hemmavid kanske de avbokar tiden vid fint väder.

Det som efterfrågas mest från sjukhuset sida är blodgrupperna A och O, både plus och minus, men framförallt O-negativ, eftersom den typen kan ges till alla.

Arbetet med att locka blodgivare handlar dels om att skicka kallelser till de som redan varit givare. Men det behövs hela tiden nya blodgivare och därför genomförs regelbundet värvningskampanjer på gym och liknande under övriga delen av året.

– Det är ett långsiktigt arbete som man måste göra året om, så att man har tillräckligt många blodgivare eftersom det alltid behövs blod, säger Hanna Frost.

Även sommargäster kan ge blod i Kungälv, men de måste vara från Västra Götalandsregionen eftersom det i nuläget bara är regionens bloddatabaser som är ihopslagna. Som blodgivare lämnar man 4,5 deciliter per gång, får fika och en valfri gåva. På Kungälvs sjukhus måste man boka tid för blodgivning i förväg.

Stina Hylén

Relaterade artiklar
Fler artiklar