Flox som fascinerar i Strandparken.

Bli inspirerad i Strandparken

28 september står det klart om Strandparken blir vald till Årets Park 2017 eller inte.

I morgon tisdag finns chansen att vara med på en visning i parken med sin unika höstflox.

Samling sker 17.30 vid boulebanan. Med trädgårdsingenjör Hanna Bäck som moderator kommer driftsingenjör Lissie Andersson, parkansvarig i Kungälvs kommun, att inleda visningen.

– Hon ska ta upp historiska fakta, varför parken kom till, och ska också berätta om historien bakom parkens nuvarande gestaltning, varför det ser ut som det gör, säger Hanna Bäck.

Lissie Andersson kommer bland annat att prata växtval och i fokus står inte helt oväntat floxsamlingen.

– Att det fungerar att ha detta i en offentlig park i en så liten kommun som Kungälv är väldigt unikt, säger Hanna Bäck.

På plats finns också trädgårdsmästaren Annelie Axelsson, som ska förklara hur man på bästa sätt sköter om perennerna.

– Vi använder oss av en så kallad 14-minutersmetod. I korta drag innebär det att vi utgår från väl planerade rabatter och tar allt ogräs innan det går i frö så att det inte kan reproducera sig. Det gör att vi kan ha så här häftiga planteringar, berättar Hanna Bäck.

Läs mer:Strandparken nominerad till årets park

Från Kungälvs trädgårdsförening kommer Peter Andreasson. Under vägen till Rådmansparken, där visningen avslutas med fika och kaka, ska han göra instick och berätta om spännande och intressanta träd.

– Hur länge visningen pågår beror på hur många som kommer. Jag gissar på att vi håller på i en och en halv timme, säger Hanna Bäck som hoppas på en stor uppslutning.

Hon vill också påminna om att det redan nästa tisdag sker ytterligare en parkvisning, då i Kastalaparken, där experterna Mona Holmberg och Ulf Strindberg ska berätta om växterna som blommar just nu.

– De håller ofta utbildningar på universitet och för trädgårdsdesigners, så det här är en fantastisk möjlighet att helt gratis få komma och lyssna och bli inspirerad, säger Hanna Bäck.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Fakta

Vad: Parkvisning. Var: Strandparken. När: Tisdag 12 september. Klockan: 17.30. Medverkar: Bland andra Lissie Andersson och Annelie Axelsson från Kungälvs kommun. Nästa visning: Kastalaparken 19 september.

Relaterade artiklar
Fler artiklar