Bevattningsförbud i Kungälv

Värmen och bristen på regn gör att Kungälvs kommun nu går ut med ett bevattningsförbud i kommunen. Förhoppningen är att det ska motverka vattenbrist framöver.

Kungälvs kommun skriver på sin hemsida att bevattningsförbudet med kommunalt vatten gäller från och med idag, tisdag, klockan 14:30 och gäller tillsvidare.

– Det beror på att det är väldigt varmt och torrt och det för med sig att folk vill vattna i sina trädgårdar och gör det i stor omfattning. Vi ser effekterna av det, att det går åt mycket vatten, och vi har en begränsad kapacitet att få ut vatten i vårt nät. Därför vill vi förebygga en brist på vatten, säger Anders Holm, VA-chef i Kungälvs kommun.

Men i nuläget är det inte vattenbrist?

– Vi ser tendenser för det och vi ser att nivåerna i våra reservoarer är på gränsen för vad vi klarar av.

Förbudet gäller tillsvidare, men det krävs att det kommer regn för att situationen ska förändras.

– Vi följer med intresse väderprognoserna, men vi kan inte se att det är regn på gång och vår riktlinje är att vi inväntar några kraftiga regn så att det blir blött i marken innan förbudet hävs.

Anders Holm säger att tidigare bevattningsförbud har haft effekt, men att det är svårt att bedöma om den åtgärden kommer att räcka.

– Vi har tidigare sett att det har hjälpt, men det vill till att folk verkligen tar det här på allvar. Men vi har goda erfarenheter av det tidigare.

Kommunen kommer att uppdatera situationen kring bevattningsförbudet på sin hemsida och på kommunens Facebooksida.

Kajsa Lind

kajsa.lind@kungalvsposten.se