Besöksförbud på äldreboenden hävs

Från och med 1 oktober blir det återigen tillåtet att besöka nära och kära på Kungälvs äldreboenden.

Det blev som Gun-Marie Daun (KD) hoppades när Kungälvs-Posten intervjuade henne för några veckor sedan:

– När höstrusket kommer är det dags att människor får mötas på ett coronasäkert sätt. Behovet är stort och skriande, sa oppositionsrådet då.

Nu säger hon om dagens beslut:

– Äntligen låser regeringen upp dörren till våra äldreboenden där många hundra suttit inlåsta och ensamma i Kungälvs kommun. Det har varit en lång och plågsam tid. Glädjer mig tillsammans med många gamla, ensamma och svårt sjuka människor. De behöver sina nära och kära mer än någonsin.

Läs mer: ”Dags att öppna upp på äldreboendena”

På tisdagseftermiddagen kom beskedet från regeringen att man från och med 1 oktober kommer att häva besöksförbudet på landets äldreboenden. Förbudet har gällt nationellt från och med 1 april till följd av Folkhälsomyndighetens uppmaning om att skydda de äldre i coronapandemin.

På tisdagens konferens uppgav socialminister Lena Hallengren (S), att det var rätt beslut när man införde förbudet för ett halvår sedan men att man nu beslutat sig att för att öppna för besök.

– Det råder ingen tvekan om att det här är efterlängtat. På landet äldreboenden bor de ensammaste och mest sårbara i samhället. De senaste halvårets besöksförbud har försvårat, till och med omöjliggjort, omständigheterna för dem, sa hon på presskonferensen enligt GP.

Men hon varnar för att landet fortfarande befinner sig i en pågående pandemi och att även om det mesta pekar åt rätt håll just ni kan vi fortfarande drabbas av nya utbrott.

– Det är en risk nu när vi lyfter förbudet och det är upp till var och en att fortsatt ta ansvar.

Lena Hallengren underströk även att man ska lyssna på personalens råd då det troligen kommer finnas beslut om lokala regler.

Enligt Socialstyrelsen, som också medverkade på presskonferensen, har man vägt för- och nackdelar och kommit fram till att förbudet ska upphöra. Dels för att äldreboenden är en form av bostad och inte en vårdinrättning – men även för att man fått till sig att många anhöriga saknat möjlighet att besöka sina anhöriga som i sin tur känt en stor sorg och ensamhet.

Den senaste tiden har smittspridningen minskat kraftigt på landets äldreboenden och möjligheten att testa personalen har förbättrats.

Sandra Hultén Johansson är verksamhetschef för vård- och omsorgsboendena i Kungälv.

– Vi var förberedda på att det skulle komma något positivt och det känns verkligen bra, säger hon.

– Eftersom beslutet gäller från 1 oktober har vi tid att förbereda oss för att göra det så bra som möjligt.

Enligt Hultén Johansson ska man nu invänta rekommendationer från folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen.

– De kommer att skicka ut riktlinjer och föreskrifter om hur vi ska förhålla oss till besök framöver. Utifrån den informationen ska en lokal rutin upprättas som gäller på alla kommunala vård- och omsorgsboenden i Kungälvs kommun. Vi kommer också genomföra en gemensam risk- och konsekvensanalys för alla vård och omsorgsboenden, säger hon.

Detta för att det ska vara lika för alla våra hyresgäster och deras anhöriga när de ska besöka sina nära och kära igen. För vi får inte glömma att vi fortfarande har en rådande pandemi i samhället och att vi alla ska förhålla oss utefter de riktlinjer som råder.

Karina Hansson

Jacob Humlén

Katarina Berg