Besök på Öströ fårfarm

RPG:s, Riksförbundet PensionärsGemenskap, årliga försommarresa gick denna gång till Halland. 40 förhoppningsfulla pensionärer samlades vid Equmeniakyrkan på morgonen den 22 maj för en bussresa mot Varberg. Skulle det bli störtregn eller sol?

Första stoppet var Grimeton. Efter ett gemenskapsbefrämjande mingelfika vid bussen fick vi en kunnig och intressant guidning där vi bl. a fick information om att Grimeton Radiostation, som invigdes 1925 är den enda kvarvarande långvågssändaren från 1900-talets början. Från Grimeton hade radiovågorna fri väg över havet till Nordamerika och därför byggdes stationen med sina 127 m höga antenner just här. Stationen är uppförd på UNESCO:s lista över världsarv.

Sedan var det en kort resa till Öströö fårfarm. Där bjöds vi på en lammsafari. Vi åkte bekvämt runt på ägorna bland djuren på  traktordragna vagnar. Förutom får och lamm kunde vi beskåda ståtlig och lurvig boskap, Highland cattle. Tjuren hade respektingivande horn, men var mycket snäll och lät sig nöjt bli kliad bakom öronen. Annars var väl det bästa med safarin att få se fårhunden samla ihop hundratals får och gulliga lamm på ett effektivt sätt.

Färden fortsatte till Varbergs hamn, där vi kunde njuta av en god lunch på restaurang Västerport.  Varbergs fästning låg nära och vi kunde till fots komma innanför murarna och in på muséet. Där var det två guider som höll ”show”. Det var rena skådespelet när de satte igång. Bockstensmannens öde och hans egenskaper berättades livfullt. Kvarlevorna påträffades 1936 och har sedan dess undersökts noga och vi vet mycket om mannen. Det återstår dock en hel del att undersöka. Vi fick också en inblick i Varbergs historia med fästningen. Det var en brokig historia med danska, norska och svenska kungar inblandade alltsedan 1300-talet. Vi kände igen det från vår egen fästning i Kungälv.

På hemvägen gjorde vi en skön kaffepaus i Pingstkyrkan i Bua. Vi kunde summera dagens intryck och var mycket nöjda med resan och att vi fått se solen mellan molnen och slippa störtregn.

 

Lennart Hellman