Beslutet om bion efter skärpta råden: ”Jag kör vidare”

Peter Gustavsson, som äger och driver Bio trappan, tycker att hans kunder ställt upp för honom under pandemin och att det nu är hans tur att ställa upp för dem.

– Jag kör vidare för dem, om de bara kommer så är jag där.

Bio Trappan i Kungälv var en av få biografer som höll öppet när mycket tvingades stänga. Trots att bion gått back sedan i våras har ägaren Peter Gustavsson fortsatt visa filmer för sina kunder. Då sa han att han ville fortsätta så länge han hade råd.

När de nya skärpta råden kom på måndagseftermiddagen, om att max åtta personer får samlas på varje offentlig tillställning, behövde han inte fundera länge innan han visste vad han skulle göra.

– Någon stans måste jag tänka på våra besökare och på framtiden. Jag brukar säga att de bästa kunderna det är de som kommer hit. Vi kommer fortsätta visa bio, men för färre kunder.

Peter Gustavsson säger att många av hans kunder verkligen behöver få komma ut och ha någonstans att gå och någonting att göra. Att kunna erbjuda dem att gå på bio ser han som sin samhällsservice.

Tack vare att många filmbolag låter bion visa filmer utan att betala så kallad garantihyra, och att både kommunen och hyresvärden gått med på att skjuta upp fakturor kan bion vara öppen.

– Vi går ju back varje dag men är det bara jag som jobbar är kostnaden faktiskt minimal. Jag behöver ju tjäna pengar för att kunna köra bion, men kunderna är viktigare. Jag kör vidare för dem, om de bara kommer så är jag där.

Filmerna Greta och Bröllop, begravning och dop är redan bokade och kommer visas på Bio Trappan. Annars försöker Peter Gustavsson alltid anpassa sig efter kundernas önskemål.

– Många hör av sig och frågar när går filmen. Då brukar jag svara och fråga när vill du se den. Fördelen med att vara en liten biograf är att vi kan vara mer flexibla än andra.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se