”Det här kan skapa 100-tals nya jobb för Kungälvsborna”, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.
”Det här kan skapa 100-tals nya jobb för Kungälvsborna”, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner. Bild: Volvo Cars

Batterifabrik ger 3000 nya jobb

Göteborg vann kampen om den nya batterifabrik som Northvolt och Volvo Cars ska bygga.
– Så gött, säger Kungälvs kommunalråd Miguel Odhner (S), om beskedet som presenterades på fredagsmorgonen.

ANNONS
|

– Det här kommer att skapa 100-tals nya jobb för Kungälvsborna. Totalt handlar det om 3000 nya anställningar i Torslanda, så grattis till oss, säger Miguel Odhner och fortsätter:

– Så härligt att vi i regionen fick hit investeringen på 30 miljarder, i knivskarp internationell konkurrens. Detta tryggar våra jobb långsiktigt.

Kämpat länge

Beskedet att batterifabriken kommer att byggas i Göteborg vittnar om att regionen är att räkna med även i framtiden, anser Miguel Odhner.

– Vi har länge kämpat för detta inom Göteborgsregionen och Business Region Göteborg och vi står nu inför stora kompetensinsatser för 100-tals miljoner och infrastruktursatsningar tillsammans med Västra Götalandsregionen, säger han.

ANNONS

Hållbart samhälle

Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i VGR, säger i ett pressmeddelande att "...som ansvariga för regional utveckling bidrar vi på olika sätt till att underlätta den industriella omställningen. Etableringen här är ett kvitto på att vårt regionala utvecklingsuppdrag ger effekt och gör Västra Götaland till ett föredöme för elektrifiering och omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle".

Stora satsningar

I samma pressmeddelande konstateras att ”...elektrifieringen av industrin och transportsektorn är en av vår tids största industriella omställningar och en mycket prioriterad fråga för VGR som ansvarig för regional utveckling. Kompetensförsörjning, innovation och infrastrukturfrågor är kritiska för möjligheten att ställa om mot näringslivets elektrifiering.

VGR presenterar i dag, utifrån sitt uppdrag inom regional utveckling och ansvar inom tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och infrastruktur, ett flertal satsningar.”

– Kompetensomställning och kompetensförsörjning är en nyckel för att Västra Götaland ska lyckas ställa om. Det är oerhört glädjande att kunna presentera ett så kraftfullt paket som kommer hela regionen till del. Det handlar om att VGR bidrar med 45 miljoner kronor för etablering av ett utbildningscentrum för industriell omställning och 25 miljoner kronor per år i fyra år till ett program för forskning, utveckling och utbildning till stöd för transportsektorns elektrifiering, säger Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden och konstaterar att satsningarna gagnar Västra Götaland som helhet.

Kompetensråd

Som det står i pressmeddelandet”...i kraft av sitt uppdrag verkar VGR för bra kollektivtrafik till den nya arbetsplatsen samt bidrar till nödvändiga förbättringar i infrastrukturen.

Dessutom finansierar VGR utbildningsinsatser genom aktiviteter i Västra Götalands kompetensråd.”

– För att förbättra matchningen på arbetsmarknaden, särskilt med tanke på ny teknik inom elektrifiering och digitalisering, har VGR under flera år satsat över 30 miljoner kronor på att bygga upp kompetensråd i Västra Götaland, säger Kristina Jonäng.

”En stor dag”

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, säger i ett annat pressmeddelande att det är en stor dag.

– Beslutet att lägga batterifabriken i Göteborg är ett kvitto på styrkan, bredden och kompetensen som finns hos det västsvenska näringslivet. Den säkerställer oss som norra Europas ledande region för elektromobilitet för en lång tid framöver.

I drift 2025

Enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars och Northvolt kommer bygget av fabriken att påbörjas 2023. 2025 beräknas den tas i drift.

Volvo Cars har som mål att från 2030 bara tillverka och sälja renodlade elbilar.

ANNONS