Barn plundrade bokgran på biblioteket

Dansuppvisning, bokgransplundring och tovning med tema vinter var lördagens händelser på årets första familjelördag. Bibliotekets traditionella bokgransplundring lockade många lässugna barn.

– Vi är ju faktiskt i ett kulturhus och bibliotek, då passar bokgransplundring istället för vanlig julgransplundring väldigt bra, säger Annelie Lagergren, kultursekreterare med ansvar för barn och unga.

Julgranen stod klädd i entrén till Mimers hus. Under granen låg massvis med böcker med knutna band och fina rosetter runt. Där var många barn framme och kikade på titlarna. Efter dansen fick man nämligen välja den boken man ville ha.

Dansade gjorde Romelanda folkdanslags barnlag. Trots ett bortfall av deltagare på grund av sjukdomar och semester, blev det en fartfylld uppvisning som roade publiken.

”Jösses, så söta. Titta på de små kjolarna”, hördes en äldre dam säga.

– Vi spelar musik och dansar. Alla dansar likadant med vi anpassar dansen för alla åldrar, så alla kan vara med, säger Jörgen Gahne som ledde dansuppvisningen.

Därefter bjöd man in publiken till dans kring granen där man sjöng klassiker som ”prästens lilla kråka” och ”räven raskar över isen”.

– Det är roligt att barnen får vara med om denna tradition, trots att det var i fredags det var tjugondag knut, säger Annelie Lagergren.

När dansen var slut fick alla barn gå fram till granen och välja en bok. Ella Sergi valde boken ”När det knackade på dörren”. Den ska hon läsa när hon kommer hem.

– Jag tyckte den verkar spännande, säger hon.

Felicia Johansson från Romelanda dansade i barnlaget. Hon har dansat i ett år.

– Det är kul för man får snurra runt mycket, säger hon.

Även Felicia Johansson valde en bok. ”Den stora slummerboken”.

– Den ser rolig ut.

Avslutningsvis fick alla barn testa på att tova. Dagens tema var vinter, och då passade det väldigt bra att tova sittunderlag.

Frida Ekborg