Avfallstävling avgjord – Kungälvsbor utanför pallen

Drygt 30 hushåll var med i hållbarhetsprojektet. Under tisdagen kom resultatet. Kärnafamiljen Andrén/Agerling hamnade utanför pallen i Minimeringsmästarna.

Tävlingen utgår från att cirka 30 hushåll i Göteborgs- och Boråsregionen ska minska sina avfallsmängder under ett års tid. Idén kommer ursprungligen från Göteborgsregionens kommunalförbund, GR.

– Vi försöker redan leva så hållbart som möjligt och jag älskar att köpa second hand, ju mer i samhället som kan återanvändas desto bättre för miljön, sa Marie Andrén från Kärna när KP hälsade på i mars i fjol.

Läs mer: De tävlar i att minska sitt sopberg

För det var för ett år sedan som den andra omgången av projektet drog igång, där deltagarna skulle lära sig mer om miljöpåverkan och avfallsminimering. Detta genom olika tematräffar och diverse utmaningar. Det gångna årets teman har varit hållbar konsumtion, matsvinn, textil och kemikalier.

Samtliga deltagande hushåll har minskat sina avfallsmängder, med totalt 45 procent.

Familjen från Kärna, med mamma Marie Andrén, pappa Eric Agerling och sonen Mathias, lyckades inte ta sig in på topp tre.

Vann gjorde familjen Wetterlundh från Lerum.

– Den första utmaningen var köpstopp i en månad. Det var verkligen en ”rivstart” som fick deltagarna att se över sitt konsumtionsbeteende. För att minska avfallsmängderna måste man börja redan i köpsituationen och tänka: behöver jag verkligen det här? Detsamma gäller när man tänker slänga något: måste jag slänga det här eller kan jag laga det, ge bort det eller byta det? De här tankarna tror jag att Minimeringsmästarna har satt igång hos deltagarna, säger Hanna Hellström, projektledare för Minimeringsmästarna, i ett pressmeddelande.

Anthon Näsström

redaktion@kungalvsposten.se

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Västra Götalandsregionen. Detta är den andra omgången av projektet som genomfördes första gången 2015. I Minimeringsmästarna 2015 lyckades hushållen halvera sina avfallsmängder. De kommuner som deltog i årets omgång var Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mark och Svenljunga. Projektet finns även i kommunerna Nyköping och Trosa. Deras projektperiod pågår till september 2018.