Åtta fotografer ska fånga Kungälv 2018

Det är 55 år sedan sist, men nu är det dags igen. Kungälvs stad ska dokumenteras grundligt – det genom åtta hobbyfotografers olika perspektiv.

Om du ser någon med kameran i högsta hugg, troligtvis runt älven, Västra gatan eller Fästningsholmen, ja då kan det mycket väl vara Anders B Sundqvist eller Barbro Erdei, två av de åtta hobbyfotografer som valts ut att dokumentera Kungälv under 2018. Bakom projektet står Kungälvs Musei vänner och Kungälvs Fornminnes- och Hembygdsförening och fotograferna har valts ut via Facebooksidor som Kungälvsbilder och Kungälvsgruppen. Barbro och Anders är kända namn i grupperna och det var ingen tvekan när de fick frågan:

– Det är jättespännande, ett enormt roligt projekt, säger Barbro och Anders instämmer.

”En livsstil”

Både Anders och Barbro är pensionerade Kungälvsbor med förkärlek för fotografering. För Anders har intresset varit stort sedan lådkamerans tid, för Barbro började det med en liten digitalkamera på 90-talet. Idag fotar hon allra mest med mobilen, men till Kungälvsprojektet har hon plockat fram sin Canon. Anders går aldrig ut utan sin Nikon, en bra dag kan det bli ett hundratal bilder, berättar han:

– Det är en livsstil det här. Man ser ämnen och motiv i allt, överallt.

Fotopromenader

Projektet har inneburit många fotopromenader, både runt klassiska motiv som Fästningen men också på mindre bildsköna platser som Kongahällabygget:

– Just nu är jag väldigt förtjust i de rostfärgade fasaderna på resecentrum, säger Barbro som planerar att bege sig bortåt Kongahälla direkt efter intervjun. Anders bestämmer sig för att följa med. Förutom fotograferandet har projektet även en social aspekt, men någon konkurrens om motiven har de inte upplevt:

– Nej, det är inga Farmen-konflikter oss emellan, säger Anders. Även om alla gillar att fota Fästningen så har ju alla olika perspektiv.

”Ovanliga motiv”

I september börjar det svåra jobbet med att välja ut bilderna till utställningen. Varje fotograf ställer ut sina tio favoriter, samt en separat tävlingsbild som kan kamma hem titeln ”Årets dokumentärbild”. Kungälvs Fornminnes- och Hembygdsförening ordförande Conny Andersson är hittills mycket nöjd med det han har sett:

– De gör ett väldigt bra arbete. De här fotograferna valdes ut just för att de tar lite ovanliga motiv.

I arkivet på Fästningsholmen har man över 200 000 Kungälvsbilder bevarade, men en omfattande dokumentering av staden i nutid saknas, berättar Conny:

– Det har inte gjorts sedan 1963, så det är på tiden.

Jennie Shackleford

Medverkande fotografer

Barbro Erdei

Barbro Lindqvist

Anne Flach

Anders Garton

Anders B Sundqvist

Martin Pettersson

Jan-Olof Börjesson

Glenn Ljunggren