Andreas Wijk Foto: Privat

Andreas Wijks resa startade i Kungälv

Andreas Wijk, modell, influencer och sångare som är uppvuxen i Kungälv, har kommit ut med en ny singel.

KP passade på att ringa honom och fråga om karriären och livet i Stockholm.

Andreas Wijk har många järn i elden, det är tydligt – han börjar med att missa tiden för telefonintervjun med en halvtimma.

– Ursäkta, jag hamnade i ett produktionsmöte, men jag ringde dig nu, direkt efter det. Det var kaos här innan, säger han.

Mötet var med en kameraman, de håller på och filmar.

– Nu är det material till kommande musik som ska släppas. Det är sjukt spännande.

Energin i Andreas Wijks röst och det höga tempot i berättandet vittnar om ett hektiskt liv i Stockholm. Han konstaterar att det var länge sedan han var med i KP. Det var han vid flera tillfällen perioden innan han flyttade från kommunen, år 2014.

– Det känns så roligt. Det har varit en resa för mig. Det var när jag gick i musikklass på Ytterbyskolan som jag började att lägga upp musik på Youtube. Det startade allt och jag blev kontaktad av många människor i branschen.

Han skrev kontrakt med ett amerikanskt skivbolag år 2013.

– Det fick mig att åka till Los Angeles. Men jag hamnade i en deal som fick mig fast i många år, utan att jag egentligen släppte någon musik. Det har varit lite tufft.

Trygg i karriären

Men nu är han fri från kontraktet och glad över att släppa en singel.

– Det har varit så roligt. Och det har varit så sjukt positiv respons, säger han och berättar att mer musik snart är på gång.

Det han i stället satsade på, när han inte kunde hålla på med musik, var jobbet som modell och influenser.

– I modevärlden har mitt varumärke varit stort och där kan jag sätta kraven. Jag är så trygg i min karriär och behöver inte göra musik för att ha något att leva av.

– Men eftersom musiken är en så stor passion vill jag det. Det blir som en del av mitt varumärke, det stjäl inte från det andra – utan jag bygger något ännu större.

Modell- och influencerjobbet är världens roligaste, säger han. Och han har arbetat med de största företagen i världen.

Respekterad titel

– Jag får resa jorden runt, jag har jobbat med Dolce Gabbana, Tommy Hilfiger, Yves Sain Laurent. Det är allt ifrån att jag gör ett modelljobb för dem, man plåtar material för deras kanaler och deras kampanjer. Sedan gör jag mycket sociala medier-jobb i alla mina kanaler.

Influencer har Anders Wijk varit i runt tio år, ungefär lika länge som fenomenet funnits. Från början var det inte riktigt accepterat, säger han.

– Nu är influencer till och med en respekterad titel.

Lever du din dröm?

– Det skulle jag säga. Jag kan förundras över att detta är min vardag. Det är lite overkligt.

Finns det något negativt med din livsstil?

– Ja, det är svårt för mig att skilja på jobb och vardag. Jag vet inte riktigt när jag jobbar och inte. Det gör att jag ibland har svårt att koppla av och koppla ned. Det märkte jag under julen, säger Andreas Wijk.

Hans föräldrar bor inte kvar i Kungälv, utan har flyttat till Göteborg. Men hans pappa jobbar kvar som pastor i kommunen.

Du är uppvuxen i ett religiöst hem. Har det påverkat ditt yrkesval?

– Att ha varit uppväxt i kyrkan har varit jättepositivt och tron är en stor del av mitt liv. Speciellt nu när man inte bor hemma mer.

– Det är en trygghet i en värld där mycket kretsar kring mig. Jag jobbar i en ytlig bransch. Att se att det finns något mer är så viktigt för mig, säger Andreas Wijk.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Andreas Wijk

Ålder: 24 år

Uppvuxen: I Kungälv från att han var 12 år, flyttade härifrån 2014.

Bor: Stockholm, i City

Familj: Mamma, pappa och syster.

Aktuell med: Nya singeln New Rules

Andreas Wijk om…

…jobbet som influencer: ”Det är som en nutida reklamkampanj, en annons 2018, fast på personligt sätt. Jag jobbar bara med varumärken som jag själv står för och tycker är bra. Jag plåtar en bild, lägger upp i mina sociala medier. Det blir som att jag talar gott om något som jag tycker är bra, och får betalt för det. Jag jobbar just nu med en agentur som heter Cube mediagroup och behöver inte själv dra i business-delen. Jag får bara vara kreativ – är underbart. ”

… jobbet som modell: ”Det är världens roligaste jobb. Att vara modell och influencer går in lite i varandra. Ibland ska en kampanj synas både i mina medier, och företagets. Skillnaden här att i modelljobbet gör jag inte själv materialet, utan en annan fotograf, kanske en stor fotograf utomlands.”

… jobbet som sångare: ”Något jag drömt om så länge. Jag skriver musik med producenter och låtskrivare. För fyra dagar sedan skrev vi en låt som vår manager tyckte var fantastisk och vår PR-crew tyckte var grym. Den kommer vi förmodligen köra ut inom kort. Nu är det mycket en skapandeprocess, men senare blir det nog mycket spelningar. Det är ju så sjukt roligt.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar