Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Katarina Berg

Alla skolelever ska få en dos kultur om året

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att införa kulturgaranti för alla barn mellan 6 och 16 år. Det innebär att eleverna får ta del av minst en kulturaktivitet per år så länge de går i grundskolan.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook berättar William Hult (S), ledamot i kommunstyrelsen, om beslutet som kommunstyrelsen fattade på onsdagen. Kulturgarantin, som enligt S är ett vallöfte som infrias, ska omfatta 5 500 elever från förskoleklass till årskurs 9 inklusive särskola och träningsskola.

Enligt William Hult har mängden kultur som Kungälvs grundskoleelever fått till sig minskat sedan man införde Skapande skola.

Och på det här sättet vill man försäkra sig om att alla grundskoleelever ha rätt att få uppleva kultur på likvärdiga villkor.

– Vi vet att kultur berikar livet och får aldrig vara en klassfråga, det är en så viktig fråga och kul att vi får igenom den nu, säger William Hult, i Facebook-inlägget.

ANNONS

I inlägget skriver S att det rent praktiskt innebär att alla grundskoleelever ska få ta del av minst en kulturaktivitet per år och att det kan handla om att gå på teater, träffa en författare eller lära sig att spela instrument.

Socialdemokraterna skriver på Facebook:

”De grupper som idag i lägre grad deltar i kulturverksamheten påverkas mest, exempelvis vet vi att barn och elever i socioekonomiskt svagare grupper samt barn och elever i landsbygdsområden deltar i lägre grad i kulturaktiviteter. Vi vet också att kulturgarantin påverkar jämställdheten, då en majoritet av de som tar del av kulturaktiviteter utöver den obligatoriska skolverksamheten är flickor. Genom införandet av Socialdemokraternas kulturgaranti för alla barn, kan även fler pojkar erbjudas kulturaktiviteter”.

Kostnaden beräknas ligga på 1,5 miljoner kronor per år.

– Mycket av det kommer att komma från statsbidraget för Skapande skola som skiftar från år till år.

Men han säger att man kommer skjuta till pengar i budgeten så att man kan garantera kvaliteten på kulturgarantin.

ANNONS