Älgen Hälge har flyttat in i Jessicas trädgård

Flera dagar i veckan dyker älgen som nu fått namnet Hälge upp i Jessica Lundins trädgård i Kode. Där äter han äpplen, vilar sig och bråkar med torkvindan.

– Han känner sig som hemma kan man säga.

För drygt en månad sedan dök en älgtjur upp i Jessica Lundins trädgård i Kode. Han mumsade i sig äpplen från träden i trädgården och lade sig sedan för att vila. Efter någon timme gav han sig iväg igen.

Sedan dess har älgen, som nu fått namnet Hälge, kommit tillbaka några dagar i veckan för samma procedur.

– Han verkar ha bestämt sig för att vår trädgård är hans vardagsrum eller något. I helgen låg han där i över två timmar, fem meter från huset, säger Jessica Lundin.

För att bli av med älgen har Jessica och hennes man försökt rensa bort så mycket frukt som möjligt ur trädgården, men älgen kommer ändå tillbaka. För någon vecka sedan tog han strid mot torkvindan. Se filmen ovan.

Går till attack mot familjen

Jessica och hennes familj har inte kunnat gå ut i trädgården när älgen varit där. Går de längre ut än att stå på trappan tycker Hälge att de inkräktar.

– Om han är i närheten när vi går ut kommer han mot oss och gör utfall. Som närmst har vi varit två-tre meter ifrån varandra, men då var det en häck mellan oss. Då är det snabba bud upp för trappan igen.

Värst har det varit med familjens hund, en labrador. Hon brukar få gå ut i trädgården, men de senaste veckorna har Jessica fått smyga ut med henne till bilen och åkt iväg för att gå promenader.

Jessica har lagt ut flera bilder och filmer på älgen på sin Instagram, och många har kommit med förslag om hur de ska få bort Hälge. Inga som är lagliga dock. Jessicas man är jägare, men jaktlaget har fyllt sin kvot och vad som annars varit ett lätt byte är förbjuden frukt.

Hoppas på att älgen flyttar

– Vi ringde polisen på 114 14 för att få information, men de sa att det var säsongsbetonat och att han nog flyttar sig snart.

Nu har Helge inte visat sig på några dagar, men om han kommer tillbaka blir nästa steg att höra av sig till länsstyrelsen.

– Vi får se vad som händer. Vi brukar ha besök av både rådjur och älg här, men de brukar flytta på sig efter en stund. Hälge bestämde sig för att stanna.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se