Akut behov av värdfamiljer för unga

TV+TEXT

Runtom i kommunen jobbar frivilliga krafter med att få fram sängplatser åt ensamkommande ungdomar som fyller 18 år och därmed tvingas lämna sina boenden i Kungälv.

Hassan Jafari är en av många ensamkommande som har bott i Kungälv sedan 2015. Han fyllde 18 år i september och fick i oktober avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Dagen därpå var han tvungen att lämna HVB-hemmet på gamla brandstationen och är sedan dess hemlös.

Efter några dagar på migrationsverkets transitboende i Kållered valde han att komma tillbaka till Kungälv och hanka sig fram med hjälp av kompisar istället för att flytta till en flyktingförläggning på annat håll i landet.

– Drömmen är att få flytta in hos en familj här i Kungälv medan jag väntar på att mitt överklagande ska behandlas, säger Hassan som går på Mimers hus gymnasium och lägger mycket tid på att träna fotboll och innebandy.

Vad hoppas du på?

– Att jag ska få bo kvar här och studera och sedan jobba som polis.

Vi ses i biblioteket på Mimers hus, tillsammans med läxhjälparen Lena Schmidt. Hon är en av många ideella krafter som just nu kämpar för att ungdomar som Hassan ska få stanna kvar i Kungälv under hela asylprocessen.

– Jag tycker att kommunen beter sig för jäkligt åt när det gäller de här tonåringarna. Det finns något som heter empati och medkänsla, säger Lena Schmidt som har bestämt sig för att ”jobba stenhårt” med Hassans svenska.

Engagemanget för de ensamkommande är starkt på flera håll, inte minst i Equmeniakyrkan och i Romelanda församling som har startat ett projekt med en styrgrupp med representanter från bland annat Rädda Barnen, Svenska kyrkan Kungälv-Ytterby, Svenska kyrkan Romelanda-Kareby och Fredsrörelsen i Kungälv.

– Vi har också inlett ett samarbete med IK Kongahälla, berättar Barbro Lööf, barn-och ungdomsledare i Romelanda församling.

Där hoppas man nu få ta del av det statsbidrag på 1,4 miljoner kronor som föreningarna i Kungälv kunde söka fram till i måndags.

– Vi tror att det skulle vara lättare att hitta hyresvärdar till ungdomarna om vi kunde bidra med några tusen kronor i månaden, säger Barbro Lööf och betecknar situationen som akut.

– Många ungdomar fyller 18 år nu så det brådskar med att hitta värdfamiljer.

Bland läxhjälparna i Kungälv har man sökt bidrag som i första hand ska gå till böcker och annat skolmaterial, berättar Lars-Olof Olsson.

Enligt fritidskonsulent Krisztian Borbely hade fem ansökningar kommit in vid lunchtid i måndags.

– Troligen landar det på sju-åtta ansökningar totalt. Jag tror att det blir ganska hanterbart och vi räknar med att betala ut bidragen om två-tre veckor, säger han.

Katarina Berg

0303-20 68 28

Fakta

Staten har beslutat om ett tillfälligt bidrag till kommuner där det bor ungdomar som kommit som ensamkommande barn och väntat länge i asylprocessen. För 2017 är bidraget 1,4 miljoner kronor.

Relaterade artiklar
Fler artiklar