Vandring längst Bohusleden är en upplevelse som kommunerna i Bohuslän i framtiden vill försöka sälja in till fler turister. Arkivfoto

Aktiv turism ska sälja in Bohuslän

Bohuslän ska satsa mer på cykel- och vandringsleder. Det fastslogs när representanter från Bohusläns elva kommuner höll årsmöte i förra veckan.

– Aktiviteter som vandring, cykling och paddling efterfrågas och är otroligt populärt just nu, säger Ann Haraldsson, VD för Södra Bohuslän turism.

Sedan 2014 samarbetar Bohusläns kommuner för att utveckla besöksnäringen genom en gemensam plan. Planen är att göra hela regionen mer attraktiva att turista i.

– Turismen ökar kraftigt varje år, speciellt av de turister som reser långväga. Det är därför viktigt att vi är exportmogna. Nu jobbar vi tydligt med Bohuslän som område och har gjort det i ett par år och det har redan gett resultat, säger Ann Haraldsson.

Lösning för Bohusleden

Lådfabriken på Orust, Petterssons krog på Käringön och Marstrand är tre populära besöksmål. Och nu vill man som sagt satsa mer på fysiska aktiviteter.

Ett exempel på fråga som under kommande år nu kan jobbas vidare med är hur man löser driften av Bohusleden som är en mycket populär vandringsled från Lindome i söder till Strömstad i norr. Leden går genom många kommuner men har inte längre en egen huvudman sedan Västkuststiftelsen hoppade av för några år sedan.

Lokala och regionala turistorganisationer i Bohuslän har tidigare inventerat cykelvägar och cykelvänliga vägar på kartor som kommunerna kan använda för att jämföra turistströmmar med pendlingscykling när de tittar på var det finns behov av att bygga cykelvägar idag.

Samma riktlinjer

– När vi får samma riktlinjer i Bohuslän kan man tillsammans påverka mer mot till exempel länsstyrelsen, trafikverket och kollektivtrafiknämnden. Vi kan framföra besöksnäringens behov av kollektivtrafik vilket kan vara extra bussturer på helgerna när det är mycket besökare eller att färjor inte minskar trafiken i augusti eftersom det är då tyskarna kommer hit, säger Ann Haraldsson.

Södra Bohuslän turism har ett samarbetsavtal med Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust som löper ut vid årsskiftet. Kungälvs-Posten berättade i höstas att det avtalet kunde vara olagligt och skulle upphöra. Nu är det klart att vissa tjänster som Södra Bohuslän turism utför kommer gå ut på upphandling.

Viktigt med samverkan

Målet är dock fortfarande detsamma för alla aktörer, menar Robert Hallman som är verksamhetschef för näringsliv och kommunikation.

– Besökaren bryr sig inte om kommungränserna och det är därför oerhört viktigt med kommunsamverkan och samverkan i näringslivet. Vi tittar på hur samverkan kan fortgå men någon form av upphandling blir det. Men jag kan inte säga idag vilka tjänster det är eller vad resultatet blir, säger Robert Hallman.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar