16-åringen häktad – lurade bort och misshandlade läraren på Nereby

16-åringen bad läraren om att få gå på en promenad. När de kom till en avskild plats attackerade han läraren med ett metallföremål. Nu sitter 16-åringen häktad misstänkt för mordförsöket.

Ungdomen, en 16-årig kille, misstänks för mordförsök efter att grovt ha misshandlat en lärare på ungdomshemmet Nereby. Det var i onsdags som polis och ambulans larmades dit vid lunchtid, efter att misshandeln skett.

Under helgen häktades 16-åringen.

Han är boende på ungdomshemmet, och ska på onsdagen ha bett den kvinnliga läraren om att få gå en promenad på området. De två gick då iväg.

– När de kommit avskiljt så att det inte var några andra i närheten attackerade pojken läraren med ett metallföremål, säger åklagare Frida Hörlinge.

Enligt åklagaren har killen sedan sparkat och slagit läraren med metallföremålet. Våldet ska ha fortsatt efter att läraren ramlat till marken.

På måndagen, fem dagar efter misshandeln, vårdades läraren fortfarande på sjukhus för sina skador. Enligt uppgifter från åklagaren fick läraren en rad skador i form utan frakturer, blödningar och sår som behövs sys på en stor del av kroppen. Hon har opererats flera gånger och uppges nu vara i stabilt tillstånd.

Läs mer: Personal grovt misshandlad på Nereby – ungdom anhållen för mordförsök

16-åringen ska själv ha sagt att misshandeln var planerad, men vad som ligger bakom vill åklagaren inte säga.

– Det vill jag inte gå in på i det här skedet av förundersökningen, utan jag nöjer mig med att säga att det var planerat av en eller annan anledning från pojkens sida.

I nuläget sitter 16-åringen frihetsberövad i häktet, men så fort det inte längre finns någon så kallad kollisionsfara, att han kan påverka utredningen genom att prata med inblandade, kan han istället bli placerad på en låst avdelning på ett Sis-hem.

– Det är extra viktigt att ärendet bedrivs skyndsamt och också att misstänkt och målsägandes intressen tas tillvara.

Utredningen fortgår nu och flera förhör med vittnen är planerade. Enligt åklagaren ska även vissa vittnen som hörts förhöras igen.

16-åringen är häktad till och med 31 januari.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungalvsposten.se