Kulturstipendium till Carbe

Kungälvs kulturstipendium går i år till pianisten David Carbe.

Kärna Revysällskap får hedersutmärkelsen kulturpriset.

Både stipendiet på 10 000 kronor och kulturpriset, som består av en bronsstatyett av konstnären Rino Bozajic, delas ut i samband med invigningen av nya Mimers kulturhus lördagen 1 oktober.

– Väldigt trevligt och ett erkännande av det vi håller på med, säger Ulla Sara Andersson i Kärna Revysällskap, som får kulturpriset för att de ”… med mångårigt engagemang och humor knyter an till dagsaktuella frågor.”

David Carbe fick stipendiebeskedet på torsdagsförmiddagen och säger att det kom som en total överraskning.

– Jag hade inte själv sökt utan blivit nominerad. Hade ingen aning om detta faktiskt så det var en glädjande överraskning när kulturchefen Robert Hallman ringde.

Vad betyder stipendiesumman på 10 000?

– Ska jag vara helt ärlig betyder pengarna minst av allt. Det allra största här är äran. Och peppen att fortsätta göra det jag gör. Sedan är det förstås alltid bra med pengar. Jag kommer att använda stipendiesumman till musik på ett eller annat sätt, säger David Carbe som i sommar har varit med mentorn Robert Wells på hans turné med Rhapsody in rock.

Skolvärd

– Det var den största sak i musikväg som jag någonsin har gjort. Robert är fantastisk som tog mig med och vi har ett samarbete som fortsätter framöver, säger David Carbe som har fullt upp just nu med spelningar, pianolektioner och jobb som skolvärd på Munkegärdeskolan två dagar i veckan.

Förebild

Enligt bildningsutskottets motivering får han stipendiet för sitt ”…glädjefyllda musicerande, sina många arrangemang och konserter i och utanför kommunen samt sitt starka driv att föra vidare en musiktradition till nya målgrupper och generationer. David är en förebild för kommunens unga generation som glädjespridare och entreprenör”.

Katarina Berg

redaktion@kungalvsposten.se