Karantän i Spanien

Torgen som vanligtvis är fyllda av människor ekar just nu tomma. Sedan den 14 mars råder nationellt nödläge i Spanien vilket innebär att det är förbjudet att gå ut. Ska du inte gå till jobbet eller till mataffären kostar det dig 600- 30 000 euro i böter. Man skulle kunna tänka sig att ´´men visst går det att smyga sig ut´´, men nej. Både polis och militär patrullerar gatorna; stora som små, dag som natt. I parker och områden där polis/militär inte befinner sig flyger drönare omkring för att kontrollera att ingen rör sig där utan befogenhet.

Jag studerar sedan några månader tillbaka i Granada i södra Spanien och medan jag sitter inlåst i mitt hem lägger mina vänner i Sverige ut bilder på hur de njuter på olika caféer i stan. Första dagarna var det svårt att hålla sig inne men de var då extra noga med att påminna oss om varför vi var tvungna till det. Från polisbilarnas högtalare ropade de ´´stanna inne, detta är inte en rekommendation utan ett krav, för ditt och landets bästa´´. Häromdagen gick de ut med att karantänen är förlängd till den 11 april, vilket innebär ytterligare två veckor utan att sträcka på benen i frisk luft.

Det gäller att skapa rutiner, något som spanjorerna lyckas göra även tillsammans. Klockan 20:00 varje kväll går folk ut på sina balkonger eller öppnar sina fönster för att hylla både sjukhuspersonal och polis/militär för sitt arbete mot COVID-19. Hela Spanien fylls av applåder och musik samtidigt som detta ger grannarna en chans till att socialisera sig med varandra. Det ropas högt och lågt mellan lägenheter och hus med Spaniens nationalsång spelandes i bakgrunden. Det är ett kaos, men ett viktigt sådant. Folk är glada och den glädjen behövs då oron över ekonomi och hälsa under dagen annars ligger som ett mörkt moln över oss. Tillsammans försöker vi alla hålla humöret uppe och än så länge funkar det. Vi gör vad vi kan för att ta hand om varandra. Så skulle den här situationen komma till Kungälv så är min rekommendation just det; ta hand om varandra på de sätt som inte innebär att ni utsätter varandras häsla för fara, sprid glädje och inte panik.

Frida