Studietips från coachen

Kadir Meral.

Så här tidigt på året brukar vi bli översköljda av diverse tips och råd som berör vår vardag. Det går inte att öppna en tidning utan att möta experternas listor: de sju stegen för att lyckas gå ner i vikt; de bästa sparformerna för bättre pension; de bästa råden till en lyckad skidresa, etcetera.

Jag tänker följa John och i egenskap av pedagog komma med fem experttips till studenter om hur man bäst lyckas i skolan. Och hör och häpna, mina råd är helt gratis, det kostar dig inte ett öre att fullfölja dem. Dessutom ger jag dig garanterad framgång. Kan det vara sant, undrar du nu. Jo då! Mina metoder bygger på femton års observationer på mina studenter, det finns en tydlig korrelation mellan mina råd och studieframgång. Här kommer de. Varsågod!

Ta med dig allt studiematerial till lektionerna, så som kurslitteratur, anteckningsbok, penna och diverse tekniska hjälpmedel som du behöver till dina studier. Föreställ dig en hockeyspelare som kommer till träningen utan varken skridskor och klubba. Var aktiv på lektionerna. Anteckna, lyssna, delta i samtalet och fråga läraren när du verkligen inte förstår. Lämna Facebook, snapchat och smartphonespel i fred. Du har många timmar utanför skolan att ägna åt dessa trevliga sociala aktiviteter. Vägra vara intellektuellt lat. Fysisk lathet vågar vi prata om utan att skämmas nämnvärt för, men med intellektuell lathet är det känsligare. En del av oss är för lata för att gå två trappor och tar istället hissen upp. På samma sätt orkar en del av oss inte att anstränga oss för att förstå de enklaste sambanden i ett ämne. Jag förstår inte, säger man och ger upp. Ägna tre kvart per dag efter skolan åt att titta igenom det ni har behandlat under dagens lektioner. Vill man lyckas bäst behöver man lägga lite extra tid på studierna. Fråga Zlatan om hur många extra timmar han tränar för att bli så bra. Alla har vi olika förmågor och kapaciteter. Vi har våra styrkor och svagheter. Om du behöver extra stöd i något eller några ämnen erbjuder skolorna ofta detta, de är skyldiga till det enligt skollagen. Återstår för dig att ta del av detta stöd. Våga nyttja det. Det är inte skam att utveckla sina svagheter, tvärtom, det är styrka.

Klipp ut dessa tips och sätt på kylskåpet. Följ gärna råden. Du kommer märka tydliga positiva effekter på dina studier oavsett din socioekonomiska bakgrund. I annat fall är du välkommen att höra av dig för falsk och vilseledande vägledning.

Lycka till och gott nytt år!

Kadir Meral

Lärare, komiker, föreläsare