En ny slogan kan bli bra – och jättejättefel

När jag var liten trodde jag att man genom att sätta samman rätt ord, kunde åstadkomma magi. Orden skulle passa ihop som ett pussel och väva samman betydelser till en större, mer betydelsebärande helhet. Själv har jag inte nått Parnassens höjder. ”Javisst gör det ont när knoppar brister” skulle om jag skrev det bli ”pollenhelvete, stick och brinn!”

Kungälvs kommun verkar tro på ordens inneboende magi. Man har utlyst en slogantävling. Invånarna bjuds in att sätta slogan på Kungälvs vision av hur kommunen ser ut år 2040. Tidigare vision hade det klämkäcka och intetsägande budskapet ”Det skall vara gott att leva”.

Det här med slogans kan bli så otroligt bra – och jättejättefel.

En genomgång av flera kommunslogans visar på ett brett spektrum av intentioner. Den lilla byn Herrljunga, en gång känt för att stinsen väste fram utrop med vad som sades vara en riktigt sexig sängkammarröst, konstaterar rätt och slätt att orten är ”En plats i världen att bo på”.

Norsjö – har ni haft vägarna förbi? Det är ”en attraktiv och företagsam kommun där kropp och själ hinner med”. Gäsp.

Det vi andra kallar Sveriges baksida eller Fjollträsk, har inte ens en slogan på svenska utan kallar sig ”The Capital of Scandinavia” vilket retar gallfeber på Köpenhamn som anser sig vara det självklara navet i norr.

Några andra riktigt skitnödiga slogans som måste tillkommit, valts ut och marknadsförts under märkliga omständigheter är:

”Ja, i Ystad” – en ytterst irriterande mening som kan stoppas in varsomhelst, i stil med ”som flickan sa”.

”AttrAktiva Mullsjö” – jag hyser ett glödgande hat mot versaler mitt i ett ord, en språklig bastard.

”Hofors – Sveriges vänligaste kommun”. Stinker av alternativa fakta. Hur är mätningen gjord? Hur ser underlaget ut?

”Borås – storstadens utbud, småstadens närhet.” Säg det tre gånger på rad.

Jag vet inte riktigt hur hårt Kungälvs kommun spänt sin båge med slogantävlingen för visionen. Den kommunövergripande sloganen är det långa ”Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden”. Slagordet för visionen bör vara kortare och kärnfullt. Och ingen får bli kränkt.

Mitt förslag är därför: ”Kungälv – allas stad”.

Den pretentiösa uttolkningen är en inkluderande och välkomnande stad.

Den krassa förklaringen är att sloganen är precis så urvattnad som en slogan bör vara för att inte anses ha någon politisk innebörd.

Min favorit kommer ändå alltid vara Vallentunas inofficiella slogan ”Var femte invånare är en häst”.

Hannah Björk

Relaterade artiklar
Fler artiklar