Du har ansvar för ditt beteende

Ett efter ett solkas de framgångsrika männens rykte. Av en hand på fel ställe, ett snuskigt förslag till en kvinnlig kollega eller andra övergrepp.

Det är ju för jävla illa att det krävs en kraftsamling i form av en offentlig kampanj för att dra upp snuskhumrarna ur dyn de härskat i.

Minns ni senaste kampanjen #prataomdet? Den startade 2010 i efterdyningarna av våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Var går gränsen för vad överenskommelsen om sex medger?

Tiotusentals kvinnor och män öppnade upp om hemligheter de burit på länge. Många hade haft den skamliga känslan av att sexet inte gått rätt till, men det kanske ändå var mitt fel? Eller är jag ett våldtäktsoffer som inte förstått förrän nu?

Sju år senare undrar man varför så lite har hänt. Sexanklagelserna mot en Hollywoodproducent jag inte tidigare hört talas om släppte loss en lavin av bekännelser under hashtaggen #metoo – jag också.

I mitt eget Facebookflöde tog uppgivna bekanta och nära vänner upp den sorgesamma stafettpinnen.

Och i offentligheten uppdagas mediemännen som i hemlighet haft en aura om sig som snuskhumrar – rykten som aldrig nått en större krets. Tvärtom har de lyfts fram som familjefäder eller rentav feminister.

Det är som i sagan om trollen som spricker i solen. Problematiken är otroligt utbredd. Det är inte skolans, politikens eller kvinnors ansvar att ”fixa det här”, det är allas och envars. Tänk på hur du fostrar dina barn. Om du inte respekterar deras nej eller sluta, utan klampar vidare in i deras bekvämlighetszon, hur ska du förvänta dig att de själva kommer att respektera andra när de växer upp? Varför ska det ens behöva gå så långt att någon uttryckligen måste säga nej? Har vår fingertoppskänsla hyvlats bort?

Ett bra tips till dig som tycker att ”Jamen, kom igen – en komplimang ska man väl inte behöva löpa gatlopp för, nu har lättkränktheten gått över gränsen”: Testa komplimangen som du tänkt säga/sms:a eller mejla till din kollega/granne eller kompis på motsatt kön. Till exempel: ”Daniel, din bringa är din främsta fördel. Knäpp gärna upp fler knappar!”

Alla har ett ansvar för hur vi beter oss.

Du också.

Hannah Björk