Det fick bara inte regna

Jag var 20 nånting och på min första chartersemester någonsin. Min vän hade bokat vår sistaminutenresa till Mallis. Jag hade inte hunnit bry mig så mycket, jag bara jobbade. Hon fixade allt, kvällen innan avfärd så packade jag. Jag hade panikköpt tre bikinis som utgjorde majoriteten av packningen, tillsammans med ett gäng pocketböcker.

Vi skulle bara sola, bada, läsa och slappa – det var vi överens om.

När vi landade, regnade det. Och jag fick fullkomlig panik.

”Herregud, tänk om det regnar hela veckan? Vi måste åka någon annanstans, hur är det i Grekland, det är väl solsäkert?”

Det ingick inte i min nästan utbrända hjärna att även i semesterparadis så kunde det komma skurar.

Flyktinstinkten var genuin – jag ville verkligen därifrån eftersom det inte passade med regn i min perfekta bild av den enda semesterveckan jag hade. Jag jobbade som evighetsvikarie på en tidning där jag verkligen ville visa framfötterna. En sommar var jag så fräck att jag sa att veckan efter midsommar skulle jag gärna vilja vara ledig.

”Vill du jobba eller ha semester hela sommaren?” frågade chefen barskt och jag ändrade mig på en millisekund. Jobba, såklart. Hela sommaren.

Jag jobbade inte bara mina pass, på dagtid. När det visade sig att redaktionen var en man kort på nattredigeringen, så hoppade jag givetvis in där också.

Och när jag började plugga, gick jag upp fem, pendlade en timme, gick på föreläsningar till lunch, pendlade hem en timme, jobbade till midnatt och kraschade i sängen. Nästa dag likadant.

Jag var så jävla duktig.

Därav tunnelseendet. Ledig tid kom att bli otroligt dyrbar. Jag längtade och planerade. Och i tankarna var allt perfekt. Förväntningarna var enorma. Så snart något inte stämde eller gick fel, fick jag panik.

I sommar är jag ledig sju veckor. Det är ljuvligt och välbehövligt.

Synen av Lilleman som glatt hoppar i pölarna har definitivt botat min perfekt väder-noja. Det är ju för honom och för familjen jag inte bara har semester, utan lever. Varje dag. Inte bara i juni, juli och augusti.

Och det där regnet på Mallis? Det var en kort men intensiv skur som torkade upp på några timmar.

Hannah Björk

Relaterade artiklar
Fler artiklar