Chilla, det är semester!

Varje gång jag umgås med min kurdiska släkt blir jag påmind om att jag verkligen har blivit en produkt av den kurdiska och den svenska kulturen som skiljer sig åt, allt från matvanor, musik, traditioner till sättet folk hälsar på och pratar med varandra. Och det är inte konstigt med tanke på att religion, högtider, klimat, jobb etcetera är faktorer som bygger upp en kultur och påverkar människors sätt att leva och umgås med varandra.

Jag har under 25 år i Sverige med glädje anammat den svenska kulturen och flätat samman den med min kurdiska kultur. En sak som jag dock motvilligt har anpassat mig till är vårt kalenderstyrda liv. Ja, jag vet att kalendern är nödvändig i våra västerländska liv för att livspusslet ska gå ihop. Men det är så tråkigt. Det lämnar inte utrymme till spontanitet. När svängde du förbi en vän och tog en spontan kaffe? Veckorna och månaderna är planerade och fyllda en lång tid framöver. Och semestern, den ska vi inte prata om. Många av oss hittar på så mycket aktiviteter under semestermånaden att vi behöver vila upp oss direkt efter semestern. Skratta inte! Det finns till och med folk som blir utbrända efter semestern. Fler personer ansöker om skilsmässa efter sommarledigheten jämfört med resten av året.

Vi verkar tro att semestermånaden är en halv oändlighet där man kan hinna med hur mycket som helst; man ska resa en vecka, helst utomlands om man har råd. Sedan ska man träffa far och morföräldrar från bägge sidor. Har man skilda föräldrar och råkar ha god kontakt med bägge sidor fördubblas förstås antalet besök. Och just det, de där goa vännerna som vi inte har hunnit träffa sen jullovet, borde vi inte bjuda hem dem några dagar. Renovera och måla huset behöver vi kanske också göra, eller bygga en ny altan. Dagarna snurrar som en Fidget spinner. Mellan varven tar vi en titt på väderappen och suckar över den uteblivna solen.

Tagga ner! Juli månad är inte hur lång som helst. Den är fortfarande lika många dagar och timmar som oktober eller mars. Vi måste inte planera och fullpacka varenda dag och vecka. Vi behöver utrymme till spontanitet, och vi behöver tid till att bara vara; en sammanhängande tidsperiod till att inte ha några som helst måsten och ta timmarna och dagarna som de kommer. Bara ”Chilla”, som ungdomarna säger. Lyssna på Tomas Ledin. Han har förstått: sommaren är kort, det mesta regnar bort, men nu är den här, så ta för dig, solen skiner idag.

Kadir Meral

Lärare, föreläsare, komiker