Promyana i samarbete med Goda gårdar

Den ideella föreningen Promyana, som arbetar med och för utsatta EU-medborgare både här i Kungälv och i Bulgarien hade årsmöte i stadshusets matsal den 16 mars. Två företrädare för Goda gårdar berättade inspirerat om visionen för detta sociala företag från Vetlanda som bildats just för att underlätta för EU-medborgare att få riktiga arbeten kring hushållsnära tjänster. Två av våra EU-vänner från Kungälv har fått anställning i Goda gårdar och kan alltså nu utföra tjänster med RUT- och ROT-avdrag för privatpersoner i och omkring Kungälv. Företag kan också köpa städtjänst genom Promyanas samarbete med Goda gårdar.

I verksamhetsberättelsen noterades att föreningen bidragit med 140 000 kronor till ett skolprojekt för romska barn i norra Bulgarien och att ett par långtradartransporter förmedlat kläder, hem- och hushållsartiklar till vår samarbetspartner Bulgarian Aid Mission (BAM) i Bulgarien. Pingstkyrkans second hand har hjälpt till med insamlingen inför dessa transporter.

I samband med nationaldagsfirandet på Fästningsholmen och i anslutning till vikingamarknaden har föreningen och EU-medborgarna bidragit med försäljning och servering. Några av dem har också regelbundet bakat tunnbröd som de sålt utanför butiker och kyrkor, allt för att hitta bättre alternativ till försörjning än att sitta och tigga vid butikernas entréer.

Föreningens namn Promyana är bulgariska och betyder ”förändring”. En positiv förändring är målsättningen med föreningens arbete kring utsatta EU-medborgare. Styrelsemedlemmar är även efter årsmötet Gun-Marie Daun, Tord Nordblom, Ilona Waern, Bengt Bülow, Inez Gunnarsson, Solveig Rutgersson och Fred0rik Mebius med Ingegerd Klingberg och Johanna Skårhammar som ersättare.

Tord Nordblom