Poppe om Poppe på Kvarnkullen

PRO och ABF har i dag gemensamt bjudit in Gunilla och Thomas Poppe till Kvarnkullen. Gunilla ska berätta om sin man Nils Poppe och sonen Thomas Poppe ska bjuda på sång till eget gitarrackompanjemang.

Vi är runt 120 personer som kommit hit denna dag när vintern tagit över ett tag igen. Kaffeborden är dukade så det är bara att sitta ner och låta sig väl smaka av kaffe och kaffebröd.

Vår ordförande Margaretha hälsade Gunilla och Thomas varmt välkomna och innan Gunilla började berätta fick vi se lite bilder från Poppes liv på filmduken.

Thomas bjöd på en sång och sedan var det dags för lite historia.

Nils Einar Jönsson, som Nils Poppe hette då, föddes i Malmö 1908. Hans mor var ogift och hon utackorderade honom till en dansk ”änglamakerska”. Det var med nöd och näppe som han överlevde, men som tur var blev han omhändertagen, när han var två år, av Anders och Amanda Jönsson som blev hans fosterföräldrar.

När Gunilla kommit så här långt i sin berättelse försvann strömmen från Kvarnkullen, men med hjälp av en cykelbelysning och ljuset från en mobiltelefon lyckades Gunilla och Thomas genomföra programmet.

Nils Poppe började sin karriär hos Oscar Winge i Malmö och så småningom flyttade han till Stockholm och blev anställd av Gustaf Wally. Han slog igenom med ”Blåjackor” på Oscarsteatern och en paradroll blev ”Lorden från gränden” som han spelade tillsammans med Annalisa Eriksson på Södra teatern. Han spelade även in många filmer och vi kommer ju ihåg alla filmer om soldaten Bom.

Fredriksbergsteatern fick en stor plats i hans liv. Där spelade han så länge han orkade och det blev väldigt många år och då fanns även Gunilla vid hans sida. Nils Poppe avled år 2000.

Mellan varven fick vi lyssna till Thomas som spelade och sjöng både egna och andras låtar.

När programmet var slut kom strömmen tillbaka men det var väldigt bra gjort att klara av att genomföra programmet i så gott som totalt mörker.

De fick varma applåder av oss alla och Margaretha tackade dem varmt för ett väldigt intressant program.

För musiken i dag stod Hazzes som spelade upp till dans en stund senare. Det var ju tur att strömmen kom tillbaka för det hade inte varit lika lätt att genomföra dansen i mörker och utan ström.

Lisbeth Samuelsson