Firade 70-årsjubileum

Torsby Centerkvinnor Torsby Centerkvinnor har firat jubileum med lunch för inbjudna medlemmar och närstående CK avd. på Nordiska Folkhögskolan.

Som tema för lunchen var Selma Johansson som också hade anknytning till Nordiska, genom donation av textilier och egendom.

Ingela Hansson berättade om Selmas textila intresse och att ta vara på gamla traditioner och kvalitéer. Anordna resor för bygdens kvinnor, egna resor till Färöarna för att ta reda på hur man bedriver ullhanteringen där. Och sedan väva olika vepor, finsketäcken av ull och lin.

Mässhakar och antependium till våra kyrkor. Selma Johansson var en förebild för kvinnlig företagsamhet inget hindrade henne att forska i det som var av intresse att bevara. Även Birgitta Arkenback berättade att Selma Johansson betytt mycket för hennes val av yrke, att bli textil och målande konstnär och intresserad av  att forska i det gamla.

Sedan berättade bitr.rektor på Nordiska om donationen som Nordiska Folkhögskolan fick från Selma och Karl Johansson. 

Pengar som gjorde att det blev en utbyggnad, nu finns en del som heter Hållsunga. Det finns också en textil målning som föreställer Hållsunga som hänger där.Vi tittade på en finnvävnad från 1947 i brun ull och lin ”Sigurd Josalafar” Selmas mest kända vävnad.

Vi tackar all personal i köket för vackert dukat bord, härlig lunch, kaffe och tårta.

Vi tackar också Solberga Centerkvinnor för de fina blommorna som avdelningen fick, och hälsningen från nya distriktet VGV ordf. Maria Kornevik Jacobsson.

Karin Larsson

Torsby CK