Tänk själv, tänk till, tänk om

Förra veckan var jag på en heldagskonferens med titeln ”Konsten att hantera en föränderlig framtid” arrangerad av Stiftelsen Ekskäret och Centrum för Social Hållbarhet. Den lata och pessimistiska sidan av mig viskade: ”äh, du har fullt upp med att hantera samtiden, varför lägga tid och kraft på framtiden”? Men jag lyckades brotta ner pessimisten inom mig och tog tåget till Stockholm och Moderna Museet där konferensen ägde rum. Och vilken tur att jag gjorde det. En mer givande och tankeväckande konferens får man leta efter. Den röda tråden genom dagen var; vilka förmågor och egenskaper vi behöver för att möta framtiden. Innan du läser vidare får du gärna reflektera själv en stund över vilka förmågor och egenskaper som du tycker vi behöver för att hantera en föränderlig framtid.

Tillåt mig här dela med mig av några tankar och reflektioner som dagen väckte hos mig. Här nedan följer min topp-fem-lista över de förmågor som vi behöver i en globaliserad värld som förändras i allt snabbare takt. Hade jag varit Sveriges utbildningsminister skulle jag införa dessa förmågor i skolans läroplan.

1) Medkänsla och empati: Viljan att minska lidande hos sig själv och hos andra.

2) Att hitta sin egen kompass: var står jag? Vad är mina värderingar?

3) Tillit och pålitlighet: tillit till varandra och till våra samhällskontrakt.

4) Att skapa mening med sitt liv: vad vill jag göra med mitt liv och varför vill jag göra det?

5) Perspektivsökande: att försöka förstå andra människor.

En annan förmåga som gång på gång dök upp i mitt huvud på tåget ner till Göteborg var förmågan att ha makten över sitt eget tänkande. Det låter så självklart, men ändå så svårt. Just förmågan att tänka och i flera steg är en viktig egenskap som skiljer oss från andra arter.

Tyvärr har många av oss tappat makten över vårt eget tänkande. Vi har lämnat den makten åt andra. Och det är ödesdigert. Vi behöver så fort som möjligt återerövra makten över vårt eget tänkande. Självklart ska du få ta del av andra människors tankar, det är till och med önskvärd för att vi ska utvecklas som människor. Men du måste ha makten att transformera och reflektera kring dessa tankar. Tänk källkritiskt. Låt inte känslor och desinformation bli faktas fiender. Tänk själv. Tänk till nästa gång du lajkar eller delar ett inlägg på Facebook. Då kanske tänker du om.

Jag avslutar som en av föreläsarna under den aktuella dagen gjorde, nämligen med ett citat från Goja. När förnuftet sover, vaknar monstret. 

Kadir Meral

Lärare, föreläsare och komiker