Svart komedi om sommarvanor 

Teater Tofta bjuder återigen in publiken till Magasinet där en allvarlig svart komedi skriven av Jonas Gardell spelas. Pjäsen spelas under hela sommaren.

– Det är ett djupt allvar som man studsar det roliga på. Det utspelar sig på gränsen till katastrof, säger Bengt Larsson Heppling.

Människor i solen är en pjäs som Jonas Gardell skrev 1997 och är en parodi på svenska semestervanor. Komedin är komprimerad till en campingplats på midsommarafton, där alla åkt för att fira på annat håll förutom två par, ett barn och en äldre kvinna. Ovädret närmar sig. Ju närmre det kommer, desto mer spricker fasaden mellan paren. Ovädret gestaltar katastrofen som närmar sig.

– Det är som en pjäs av Lars Norén, fast i komediform. Gardells öga för dråpligheter är underbart. Han skriver om yttersta kärlek och yttersta hat, säger Bengt Larsson Heppling.

Det är hans första gång som medlem i Teater Toftas ensemble men han har varit ute vid Tofta Herrgård och Magasinet tidigare och tittat på andra föreställningar, och gillade då den täta atmosfären i spelrummet.

– Miljön är väldigt speciell. Jag har haft mycket lust och ödmjukhet inför uppdraget. Vi har ju publik på fyra sidor så det måste vara mer dynamiskt sceneri. Det är en ynnest att få delta i detta projekt, säger Bengt Larsson Heppling.

Från den första juli och fram till den 12 augusti spelas 25 föreställningar. Veckorna innan premiären var intensiva.

– Det blir många föreställningar på sex veckor. Då är det extra intensivt innan och vi har stängt in oss för att skapa. Ut ska det nu komma, som ett litet barn. Det har varit en fantastisk resa, säger han.

En av skådespelarna Maria Fahl Vikander debuterade förra året på Teater Tofta som den ganska osympatiska kvinnan Silja i pjäsen Bunden. Hon blev en publikfavorit. I år är hon tillbaka som Fru Sörensson.

– Jag är en oerhört glad, lycklig och tacksam skådespelerska, som i sommar återigen får vistas på Tofta Teater. Det gäller att passa på, när nu tillfälle ges. För rätt vad det är, så ligger man där med näsan i vädret, som min mormor brukade säga, säger hon.

I rollen som Fru Sörensson spelar hon en kvinna som förutspår framtiden men som även läser av det förflutna. Hon förebådar någonting, som skapar rädsla och osäkerhet inför det okända.

– Hon ”hemsöker” inte de bägge midsommarfirande paren av en ren tillfällighet. Ingenting är åt slumpen givet, säger Maria Fahl Vikander.

Förväntningarna inför sommarens föreställningar är att njuta av ögonblicken och Magasinets speciella och intima scen.

– Det är att likna vid en kärleksrelation i dess begynnande fas. Jag tänker mig en fjäril, som landar på min axel. Jag andas lugnt och fint och gör inga försök till att fånga den, eftersom jag då är rädd för att förtrollningen bryts och att fjärilen ska flyga iväg.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

 

TEATER TOFTA

Komedin Människor i solen spelas i Magasinet på Tofta Herrgård. Skriven av Jonas Gardell och regisserad av Bengt Larsson Heppling.

Föreställningar 1, 5-8, 12-15, 19-22, 26-29 juli samt 2-5 och 9-12 augusti.

Teatern startade 2010 av Teater Toftas konstnärliga ledare Susanna Helldén och Göran Parkrud.

Tidigare pjäser är Fröken Julie, Fadren, Strindbergx2 – Leka med elden och Fordringsägare, Lars Noréns Sanning och konsekvens, Lycka, Ett dockhem och Bunden.

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar