Fotoägare: Karl-gösta Bäärnhielm

Selma Lagerlöfs bror räddade Kungälvsborna

Foto från förr

Långt innan blåljus och ambulanser var det häst och vagn som gällde vid olyckor och sjukdomsfall i bästa fall. På bilden som är fotograferad mellan kyrkan och Stadskällaren står kusken till höger beredd med häst och vagn för att göra ett hembesök.

Till vänster har mannen ett stadigt grepp om doktorsväskan, mannen är stads- och lasarettsläkaren Daniel Lagerlöf, broder till författarinnan Selma. Daniel var född 1850 och inflyttade till Kungälv 1886 och var i tjänst fram till sin bortgång Hans distrikt var inte bara Kungälv utan omfattade även Ytterby, Kareby och Romelanda med omnejd, även delar av andra sidan Göta älv tillhörde hans distrikt.

När man läser skjutslistorna från skjutsstationen på Stadskällaren ser man att han gjorde ett stort antal sjukbesök per månad. Sedan tillkom alla sjukbesök som bonden själv kom och hämtade läkaren för. På sommaren var det häst och vagn som gällde och så fort det var vinterföre byttes vagnen ut mot en släde. Då behövde man vara varmt klädd och det var Daniel. Han hade rock av vargskinnspäls, handskar av loskinn och stövlar av sälskinn innan han kröp ner i släden under vintern. Daniel bodde med sin familj på Västra gatan 13, huset är uppfört 1887 och kallas än idag Lagerlöfska villan, där hade han även sin privatpraktik.

Conny Andersson

Relaterade artiklar
Fler artiklar