Malin ger möbler ett andra liv

Sedan i höstas letar hon gamla, slitna möbler på loppis och målar om. De ska vara krusiduller och andra detaljer på Malin Johansson renoveringsprojekt.   

Malin Johansson bor i ett litet huset med ett rum och kök i Ytterby. Där är det svårt att ta sig fram, för överallt står byråer, bord och stolar som är nymålade eller väntar på att få en ny skepnad.

– Jag målar egentligen bara möblerna – jag klär inte om något. Och jag behåller gärna originalbeslagen om de är hela och fina. Jag har fått mycket feedback på att jag har ett öga för möbler. Jag tror folk gillar att de inte är fyrkantiga, vita och sterila. Mina möbler är det krusiduller och annat på, säger Malin Johansson. 

Från början var det Malins pojkvän som öppnade hennes ögon för äldre saker.  

–  Han tog med mig på loppis för några år sedan. Han älskar att bygga lampor och skulle hitta delar att bygga av. Jag tänkte innan: Varför ska vi gå på dit? Nu tycker jag det är fruktansvärt roligt, man hittar allt. 

En ny passion

Det var först i höstas som Malin upptäckte passionen för att måla möbler. Då hade hon mycket tid över på kvällarna, eftersom pojkvännen börjat jobba borta under veckorna.

– Då kom jag på att jag skulle måla om mitt soffbord. Sedan tänkte jag att jag kanske ska ha en byrå också. Då var jag nere på idrotts secondhand-affären i Kungälv. Där har jag nästan köpt alla möbler. Det är kul att pengarna går till något roligt där också. Jag är idrottsmänniska från början.

Malin Johansson är självlärd, utöver de grundläggande råd hon fick från försäljaren första gången hon köpte färg. Och färgen är torkar på bara 45 minuter.

– Den är fantastisk. Jag tror det är därför det är så roligt. Med en torktid på 12 timmar hade jag nog inte haft tålamodet. 

Behållit många själv

Efter att hon lagt ut bilder på möblerna på Facebook har hon fått mycket positiv respons. 

– Vänner bara hört av sig ”men kan inte du fixa mitt bord också?” Och folk har gett mig möbler som de inte har någon plats för som är gamla.

Hittills har Malin Johansson målat mellan 30 och 40 möbler. Främst målar hon för vänner, men ett 15-tal har hon sålt. Många har hon också behållit själv.

– Jag är jättesmickrad av att folk lämnar möblerna hos mig. Att jag får göra iordning dem. 

Hur känns det efter att du har målat en möbel du är riktigt nöjd med?

– Jag får separationsångest. Då tänker jag: Jag har inte riktigt plats för den, men jag får väl skapa plats då. Vi ska leta gemensamt boende – då har jag garanterat ett bohag med möbler klara. 

Vad hoppas du själv det här ska leda till?

– Blir det en hajp kanske jag ska lägga mer tid på det. Då kanske det är en helt annan karriär för mig, om jag ska köra eget. Jag vågar inte riktigt hoppas på det. Men jättekul om jag lyckas.

Camilla Walldán

redaktion@kungalvsposten.se

Fakta

Ålder: Malin Johansson

Bor: 29

Yrke: Kundtjänstchef

Familj: Pojkvän, de är förlovade

Relaterade artiklar
Fler artiklar