Kajsa Asp Jonson, krönikör Kungälvs-Posten
Kajsa Asp Jonson, krönikör Kungälvs-Posten Bild: Peter Engström

Placebo är på riktigt

Jag är övertygad om att vi med våra tankar kan styra väldigt mycket över vårt mående. Att sträva efter en bättre hälsa är en process som ger oss möjligheten att ta kontrollen och påverka hur vi mår.

ANNONS
|

Jag har alltid känt mig ganska tveksam till tankens kraft på hälsan. Inte minst när det handlar om svåra sjukdomar. Ofta pratas det om att en person har ”besegrat” sin cancer. Hur landar ett sådant budskap hos en som kämpat sig igenom en brutal cocktail av tuffa behandlingar och ändå inte blir frisk – skulle det då vara en brist på kämpaglöd som gjort att cancern ”vann”?

Däremot är jag övertygad om att vi med våra tankar kan styra väldigt mycket över vårt mående. Genom att ställa in siktet på möjligheterna och guldkornen i tillvaron, och låta det som är positivt dominera tankarna kan vi i hög grad påverka våra upplevelser och känslor.

ANNONS

Kanske är det detta som är grunden till att placebo fungerar. Placeboeffekten innebär att kroppsliga symtom, till exempel smärta, illamående, astma och ångest, kan lindras tack vare förväntan och mentala processer. Man har länge trott att en viktig del i placeboeffekten är att den som får en viss behandling litar och tror på att den är verksam, men ny forskning visar att placebo även kan fungera när man vet om att man får koksaltlösning eller sockerpiller istället för läkemedel.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är hälsa inte enbart frånvaron av sjukdom, utan ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande”. Jag tycker att definitionen är väl snäv. Jag kan inte komma på någon som har full pott i alla de tre delarna, samtidigt skulle jag nog säga att de flesta jag känner har en god hälsa.

”Det är inte hur man har det, utan hur man tar det” har någon sagt. I dessa tider av mörker, kris och katastrof är det viktigt att välja fokus. Jag menar inte att vi ska sätta på oss skygglappar eller naivt förneka verkligheten, men om vi tänker mer positivt på det vi faktiskt kan styra över, så mår vi bättre. Att sträva efter en bättre hälsa är en process som ger oss möjligheten att ta kontrollen och påverka hur vi mår, det i sig kan också få oss att må bättre.

Så vad är hälsa för dig? Kanske att starta dagen med en promenad och en god frukost, njuta av höstens färgskiftningar i något av de fina strövområdena i närheten, ta dig tid för ett gott samtal, sjunka ner i soffan och se en bra film eller sätta dig framför en värmande brasa?

Simon Sinek, en av de just nu mest framstående talarna inom motivation och ledarskap, har sagt att när vi kämpar emot någonting fokuserar vi på det vi hatar. När vi kämpar för något, då fokuserar vi på det vi älskar. Med ett sådant mind-set blir livet så mycket lättare.

ANNONS