Karebybon Gunilla Josefsson har som ekonomichef i Kungsbacka hand om en budget på drygt 4 000 miljoner. Men ekonomi är enkelt, säger hon. "Gör inte av med mer än vad som kommer in och låna så lite som möjligt". Foto: Mats H Ljungqvist

Hon hanterar miljarder på jobbet

Hon går till jobbet och tar hand om en budget på drygt 4 miljarder, tycker att ekonomi är ganska enkelt och gillar inte att ta lån. Karebybon Gunilla Josefsson är ekonomichef i Kungsbacka kommun. Men det hela började på ”Kexen”.

Vad gör du på jobbet, räknar du pengar hela dagarna?

– Nej, nej. Men jag jobbar nära den politiska ledningen. Mitt jobb handlar mycket om att förklara för dem att om de gör det de säger att de vill göra, då får det de här effekterna.

Du sitter med när politikerna pratar budget. Hur mycket förstår de?

– Väldigt mycket. Jag upplever att Kungsbackas politiker är kunniga. I budgetberedningen pratar vi om storheterna, inte nere på detaljnivå. Kommunens budget ligger på drygt fyra miljarder. Politikerna bestämmer vad de vill, men min uppgift är att hålla i tömmarna, så att de håller rätt kurs.

Det är stora summor, dagligen, tänker man på hur mycket pengar det faktiskt är?

– Man blir lite blind, det är nog svårt att undvika när man hanterar stora summor. Ta som exempel 100 miljoner, det är jättemycket pengar, men det är inte alltid man tänker på det. Samtidigt kan jag vara lite bekymrad om kommunen köpt nya kontorsmöbler någonstans. Jag kan gnida lite i nya bordet och säga ‘var det verkligen nödvändigt’?. (skratt) Men mitt förra uppdrag, i Stenungsunds kommun, där gick kommunen igenom ett ekonomiskt stålbad. Alla kämpade stenhårt för att få ekonomin på plus, inga chefsresor, ingenting. Jag tror det sitter i sedan dess.

Ditt första jobb var annars på Göteborgs kex här i Kungälv. Vad minns du från det?

– Det var ett sommarjobb och jag laddade bland annat pepparkakor och Mariekex. Det var fascinerande att stå vid en maskin och inte ens kunna gå på toaletten när man ville och det bidrog nog till att jag ville läsa vidare för att jobba med något annat.

Ekonomi är svårt, tycker många. Hur gör du för att förklara?

– Jag älskar att vara pedagog, och egentligen är det ganska enkelt. Gör inte av med mer pengar än som kommer in, se till att det blir ett hyfsat resultat och låna så lite som möjligt. Det är inga konstigheter.

Du gillar inte att låna?

– Som det ser ut nu, i den budget vi arbetar med framåt, så kan Kungsbacka ha en låneskuld på över en miljard 2018 och ännu mer 2019. Idag är det inga problem att låna upp pengar, men vad händer sedan, i framtiden? Visst är det trevligt att kommunen växer, men det betyder också att vi måste hänga med och investera i att bygga skolor och annat. Och vi kan inte låna i förväg, vi lånar när vi behöver, men helst inte alls.

Mats H Ljungqvist

redaktion@kungalvsposten.se

Fakta

Namn: Gunilla Josefsson.

Bor: I Kareby sedan 1989. Uppvuxen i centrala Kungälv.

Familj: Gift med Janne, två vuxna döttrar. (Nej, inte den Janne Josefsson.)

Mindre känt: Utsågs till Årets kommunekonom 1997, för att ”i en svår situation visat prov på civilkurage och agerat i enlighet med etiska regler”, när hon upptäckte att en hög chef använt kommunens pengar för eget bruk, samtidigt som Stenungsunds kommunekonomi var i djup kris. Spelar golf, handikapp 16. ”Och jag har varit aktiv bandyspelare när jag var yngre”.

Nästa finanskris, när kommer den? ”Omöjligt att säga, men om ingen ropar ‘vargen kommer’, då kommer den. Och när jag varnar för vargen, då händer nåt, alla titta upp. Det är bra.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar