Här läser de KP på storskärm

Margareta Nilsson: ”Alla lyssnar på högläsningen i lugn och ro”

På Solhaga äldreboende har man högläsning av KP varje fredag.

En uppskattad aktivitet, enligt personalen.

– Det brukar vara ett gäng på 15 stycken som läser och dricker kaffe, säger Margareta Nilsson, personal på Träffpunkten och aktiveringspedagog.

Aktiverar äldre

I Kungälvs kommun finns det sex äldreboenden. På Träffpunkten, som finns på alla boenden, arbetar aktiveringspedagoger med att erbjuda aktiviteter och sammankomster av olika slag för hyresgästerna. Margareta Nilsson har bland annat hand om högläsningen av Kungälvs-Posten på fredagar på Solhaga äldreboende, och på tisdagar på Ranrikegården.

Demensavdelning

– De bor på en demensavdelning och då är det lite extra bra att läsa tidningen tillsammans. De kanske är vana vid att göra det och när de läser så väcker det minnen till liv, säger Margareta Nilsson.

– Alla kommer dessutom från olika kanter av kommunen och är självklart intresserade av vad som händer där.

För ett år sedan fick Träffpunkten läsplattor som hjälpmedel. Den kopplar personalen till en storbildsskärm där man kan zooma in texten så att alla kan läsa.

– Det är roligt. Men det värsta med mitt jobb är att jag ibland har svårt att uttala namn, säger Margareta Nilsson.

Ibland blir det diskussion efter man läst tidningen. Vissa artiklar väcker större debatt än andra. Just denna fredagen som Kungälvs-Posten besöker äldreboendet är det helt tyst. Alla lyssnar på högläsningen i lugn och ro.

Utstädad jul

”Det var ju synd, det gick snabbt”, hör man en röst säga borta i hörnet efter att man läst artikeln om att många redan städat ut julen i Kungälv.

Greta Unger bor på Solhaga äldreboende. Hon kommer från Torsby och läser gärna nyheterna från sin hembygd.

Bra och dåliga nyheter

– Det är väldigt bra. Men är det svåra saker man läser om, som mord till exempel, så är det inte så trevligt, säger hon.

Gunnel Sundell bor även hon på äldreboendet. Hon har nyss flyttat till Solhaga från Göteborg.

– Jag har varit med på högläsningen ett par gånger. Det är väldigt trevligt. Det är roligt att få lite Kungälvsnyheter.

Frida Ekborg