Vandringar med start på Östra gatan

Nu kan den som är nyfiken få reda på varför Kungälv förknippas med en pepparkaka. Klockan 18 på tisdagen är det dags för den första av årets guidade stadsvandringar. 

Det är Bohusläns Guider som under sommaren gör totalt nio guidade stadsvandringar. Vandringarna varar drygt en timme och går från Kungälvs kyrka till bland annat Västra gatan, Gamla kyrkogården och centrala Kungälv.

Tematiska vandringar

Tematiska vandringar som ”Från rådhus till stadshus” och ”Möt mäktiga och märkliga kvinnor” finns också. Först ut blir dock Östra gatan.

– Den har stått på önskelistan för många Kungälvsbor, säger guiden Elisabeth Bülow som tror att tisdagskvällens vandring kan bli en av dem som lockar flest besökare.

Inte minst för att området har så många intressanta fakta att berätta om.

Som varför Kungälv symboliseras av pepparkakor – och varför har flera hus Lunett-fönster?

Inte heller vet många att det fanns aktivt jordbruk vid gatan ända in på 1930-talet.

En nyhet för i år är att guiden under stadsvandringen ”Från rådhus till stadshus” kommer att starta med att gå in och visa det gamla rådhuset.

Även på Marstrand

Men Bohusläns guider håller inte bara till inne i Kungälv, fem onsdagar med start 6 juli genomför man stadspromenader i Marstrand med start vid turistbyrån.

Bohusläns guider är en intresseförening vars medlemmar blivit auktoriserade av Visita som representerar svensk besöksnäring. I framtiden kommer turistbyråorganisationer bara att använda auktoriserade guider.

– Det är en kvalitetsstämpel. Vi har förmågan att rikta oss till dem vi har framför oss, säger Elisabeth Bülow. 

Cykelguidning

En nyhet från i fjol som upprepas är cykelguidningar som hålls två gånger, lördag 11 juni och lördag 20 augusti. Dessa guidningar går från centrala Kungälv via Nordre älv och Ytterby gamla kyrka, en total sträcka på 17 kilometer.

Elisabeth Bülow skulle själv gärna se en guidad tur på Nordre älv till Ragnhildsholmen eller varför inte ända till Marstrand.

I sommar kommer Bohusläns guider förutom Kungälv och Marstrand också att ha turer på bland annat Sundsby säteri, Pilarne, och Skärhamn på Tjörn.

Stefan Nodesjö

0303–20 68 23

stefan.nodesjo@kungalvsposten.se