Musikparet firar femtio år som gifta

Kurt och Agneta Karlsson är grundarna till affären och musikskolan Musikanten. I 30 år jobbade de sida vid sida. Nu firar de 50 år som gifta. 

– Det känns häftigt och roligt. Jag är stolt över att det fungerat så bra. En del av det beror just på att vi jobbat ihop. Vi har aldrig varit trötta på varandra, säger Kurt.

Största musikaffären

1975, när dåvarande Bomans foto och musik skulle sälja sin filial i Ytterby, nappade paret direkt. De köpte verksamheten och kom igång med musikskola och undervisning. 1980 tog de över Blå bodens lokaler, nuvarande City gross, och hade till yta den största musikaffären i Sverige med sina 600 kvadratmeter. 

– Då hade vi vår storhetsperiod, under 70 och 80-talet. Då hade vi tre musikskolor och 700 elever per termin. Jag startade Kungälvs dragspelsklubb och dansbandscentrum. Det slog väldigt väl. Både Streaplers och Arvingarna handlade av oss, säger Kurt.

Fick stroke

I slutet av 80-talet flyttade Musikanten från Ytterby till Trollhättevägen i Kungälv och i de nuvarande lokalerna på Utmarksvägen har man funnits sedan 2001, men nu med nya ägare. Det är snart 12 år sedan Kurt och Agneta sålde verksamheten. 

– Jag fick en stroke och kände att jag inte orkade med det. Och barnen ville inte fortsätta själva, säger Kurt. 

Paret har två barn, Susanne och Mikael, som ofta var med i affären när de var små. När de blev lite äldre började de så småningom även jobba i affären. 

– Det var kämpigt när barnen var små och vi startade affären. Det var otroligt viktigt för oss att det funkade med barnen, de var ju där hela tiden, säger Agneta.

Avbetalning

Kurt och Agneta träffades när de var 18 respektive 15 år. Dottern föddes ett år senare och sonen tre år efter dottern. De fick bra med hjälp med barnen från föräldrarna under tiden Kurt gjorde militärtjänstgöring och några år senare flyttade de till sin första egna lägenhet i Ytterby. När de sedan köpte nuvarande Musikanten fick de göra det på avbetalning.

– Allt gick i högt tempo. Vi har haft ett händelserikt liv och jag vill inte byta bort en dag, säger Kurt.

– Vi har jobbat halvt ihjäl oss och nu vill vi ha lite lättsamt och se oss om. 

Bytte båt mot husbil

 Båten som de hade glädje av i 40 år, sålde de för några år sedan för att istället köpa husbil.Till helgen ska de fira bröllopsdagen som de har den 13 augusti. Då åker hela familjen med barn och barnbarn till Kolmården.

– Vi vill gärna vara tillsammans med familjen. Det gäller att passa på innan barnbarnen skaffar egna familjer, säger Agneta.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar