Jeanette tillbaka på svenska

Som 45-åring gav hon ut sin första platta. Nu två år senare är Jeanette Åkerlund åter skivaktuell, den här gången med samtliga låtar på svenska.

– Man får testa sig fram. Det är först nu jag känner att jag har landat i mitt eget språk, säger Jeanette som under sin uppväxt var omgiven av musik i småländska Virserum.

Skivdrömmen som hon haft sedan hon var riktigt ung förverkligades först 2013 när hon via sin bror Michael Johnson,sångare pianist och kompositör, kom i kontakt med producenten Emanuel Sandgren.

Spännande resa

Samarbetet med honom resulterade i fullängdsplattan ”En egen plats” med 12 låtar på engelska och svenska.

– Hela processen blev en spännande resa. Jag lärde mig mycket och det var otroligt roligt, säger Jeanette och beskriver Emanuel Sandgren som en ”fantastisk människa och musiker”.

– Det han gjorde med mina små sånger var så stort. Han var så väldigt lyhörd och förstod vad jag ville med min musik. Att han senare gick bort i cancer, 33 år gammal, var närmast chockartat, säger hon.

– Jag blev oerhört tagen. Vi hade pratat om att spela tillsammans framöver.

Spelades i Europa

Skivdebuten följdes av goda recensioner och plattan spreds runtom i Europa.

– Särskilt låten ”That´s what I appreciate” spelades mycket i Holland, Belgien och Italien så det var kul, berättar Jeanette och konstaterar att det är en fördel att ha kontakter i musikbranschen, som är omvittnat tuff.

– I dagens läge gäller det också att så mycket som möjligt sprida sin musik via sociala medier, även om det ibland känns dubbelt. Syns man inte så finns man inte, säger hon.

Nya plattan är en EP med fyra låtar på svenska. Producerad av musikern och låtskrivaren Paul Biktor Börjesson från Vänersborg där skivan också har spelats in.

Ser fram mot spelning

I morgon onsdag blir det releasespelning i Havshotellets lounge 19.00.

– Med mig har jag min bror Michael och Paul Biktor Börjesson. Jag ser verkligen fram emot spelningen och hoppas bara att det inte blir snöstorm. Självklart är det kul om det kommer lite folk.

Katarina Berg

Jeanette Åkerlund

Ålder:47 år

Bor: Kungälv

Familj: maken Lennart och fyra barn

Yrke: Singer/songwriter, personlig assistent

Aktuell med: EP:n ”Vidöppna fönster”